Jednou si zahrajeme v nebi, vzkázal Pelé Maradonovi. Smutní nejen fotbalový svět

Ve věku 60 let zemřela fotbalová legenda Diego Maradona

Zemřel legendární fotbalista Diego Maradona

Nejen fotbalový svět smutní. Diego Maradona, jeden z nejlepších hráčů všech dob, zemřel ve středu ve věku 60 let. Na odchod mistra světa z roku 1986 reagují kluby, fotbalisté i jiné celebrity. A Argentinu čeká třídenní státní smutek.

„Je smutné přicházet o přátele tímhle způsobem,“ uvedl krátce poté, co se na veřejnosti objevila zpráva, že Maradona zemřel na infarkt, legendární Brazilec Pelé. „Ztratil jsem skvělého přítele a svět ztratil legendu. Je třeba říct mnoho dalších věcí, ale prozatím – Bůh dej sílu tvé rodině. Doufám, že jednoho dne si spolu zahrajeme fotbal v nebi,“ doplnil poté na Instagramu.

Zarmucující zpráva neminula ani slavného jamajského sprintera Usaina Bolta, který na Twitter přidal společnou fotografii s autorem „boží ruky“. „Odpočívej v pokoji, legendo,“ napsal držitel osmi zlatých olympijských medailí.

Maradonovo úmrtí beze slov nepřešel tenista Rafael Nadal. „Svět sportu obecně a zejména fotbalu dnes pociťuje prázdnotu. Maradona byl jedním z největších sportovců v historii. To, co udělal ve fotbale, zůstává věčné. Upřímnou soustrast jeho rodině, světu fotbalu a celé Argentině,“ uvedl.

Juan Martín del Potro, jiná známá persona z tenisových kurtů, měl ke smrti krajana také co říct: „Cítím, že se vracíš na místo, které ti patří. Nebe. Pro mě jsi nikdy nezemřel. Odpočívej v pokoji.“ Před lety si Del Potro s Maradonou společně dali několik výměn na dvorci v Dubaji.

„S přehledem nejlepší hráč mé generace a možná celé historie. Doufejme, že po požehnaném životě, který ale obnášel plno trablů, konečně najde pohodlí v rukou Boha,“ reagoval na smrt malého velkého muže Gary Lineker, někdejší anglický fotbalový reprezentant.

Narážel na to, že Maradona byl už během kariéry závislý na kokainu a alkoholu. Tyto neřesti se chtě nechtě podepisovaly na jeho zdravotním stavu, který měl dlouhodobě k ideálu daleko. Infarkt prodělal už dříve, špatně chodil a na začátku letošního listopadu musel akutně do nemocnice, aby se podrobil operaci mozku. Ta dopadla dobře a zanedlouho byl Argentinec propuštěn.

Jenže ve středu 25. listopadu obletěla svět bolestná novinka. Pozastavil se nad ní například i brankář Petr Čech. „Nikdy se na tebe nezapomene,“ vzkázal.

Zareagovaly rovněž přední české kluby. „Odešel jeden z nejlepších hráčů historie hry, kterou všichni tak milujeme. Smutný večer. Odpočívejte v pokoji, Mistře Diego!“ objevilo se na Twitteru Sparty Praha.

Oficiální účet anglické Premier League vydal toto prohlášení: „Jsme hluboce zarmouceni zprávou, že zemřel fotbalový skvost Diego Maradona. Byl to extrémně nadaný fotbalista, který změnil sport.“

Velký šokem byla zpráva zejména v Maradonově domovině, kde platí za národního hrdinu. Hráčskou kariéru nastartoval i zakončil v týmu Boca Juniors.

Argentinská fotbalová federeace napsala: „Maradona byl a navždy bude hrdinou našeho fotbalu. Symbolem, jenž dokázal přenést barvy argentinské vlajky do každého koutu planety. Diego díky svému nepopsatelnému a nepřekonatelnému talentu definoval jednu éru. Fotbalová planeta si tě bude pamatovat navždy.“

„Velmi smutný den pro Argentince i fotbal. Opouští nás, ale zároveň ne, protože Diego je věčný. Prožil jsem s ním krásné chvíle a touto cestou chci vyjádřit upřímnou soustrast jeho rodině a všem přátelům,“ napsal na Instagramu hvězdný Lionel Messi, který je spolu s Maradonou nejproslulejším argentinským fotbalistou a stejně jako on nosí číslo 10 na zádech. Hvězda Barcelony hrála pod vedením Maradony dva roky v reprezentaci.

V nekonečném množství vzkazů se objevil také ten od Cristiana Ronalda. „Dnes se loučím s přítelem a svět se loučí s věčným géniem. Jeden z nejlepších vůbec. Bezkonkurenční kouzelník. Odchází příliš brzy. Odpočívej v pokoji, eso. Nikdy na tebe nezapomeneme,“ napsal.

K úmrtí se vyjádřil také brazilský fotbalista Neymar, momentálně působící v Paris Saint-Germain: „Pane Diego Maradono, odpočívejte v pokoji.“

Největší stopu zanechal „zlatý chlapec“ v Neapoli. Průměrný tým vytáhl na špici italské ligy a hned dvakrát s ním slavil mistrovský titul. „Navždy v našich srdcích. Ciao, Diego,“ uvedl klub zpod Vesuvu na Twitteru.

Tagy: