Svět truchlí nad úmrtím Perryho. Bolestné vzkazy herců i kanadského premiéra trhají srdce

Na tragické úmrtí americko-kanadského herce Matthewa Perryho reagují nejen jeho herečtí kolegové, ale také sportovci a soustrast vyjádřil i kanadský premiér Justin Trudeau. Ten se s Perrym znal od dětství díky jejich rodičům.

Zpráva, že ve věku 54 let zemřel americko-kanadský herec Matthew Perry, který se proslavil rolí Chandlera Binga v komediálním seriálu Přátelé, zasáhla nejen jeho fanoušky, ale také herecké kolegy a další známé osobnosti. „Ach jo. Láme mi to srdce. Matty... S Matthewem se známe od šestnácti let. Nemám slov. Odpočívej v pokoji, miláčku,“ napsala na sociální síti X americká herečka Meredith Salengerová a připojila několik fotografií.

„Byl skvělým hercem, ale jak sám přiznal, velmi utrápeným člověkem. Jeho nedávná autobiografie o životě, který mu zničila závislost, byla jednou z nejsilnějších, nejupřímnějších a nejodhalenějších, jaké jsem kdy četl. Taková smutná zpráva. Odpočívej v pokoji, Matthewe Perry,“ napsal na sociální síti X britský moderátor, spisovatel a producent Piers Morgan.

Slova zármutku vyjádřila i americká hvězda reality show Stephanie Prattová: „Jako největší superfanoušek seriálu Přátelé vnímám zprávu o odchodu Mathewa Perryho jako ztrátu skutečného přítele. Jsem zdrcená. Celý život ho provázel tak těžký boj, doufám, že jeho duše je konečně v klidu.“

„Jsme neuvěřitelně zarmouceni předčasným odchodem Matthewa Perryho,“ uvedla v reakci společnost NBC Entertainment, která seriál Přátelé vysílala. „Svým dokonalým načasováním vtipů a břitkým humorem přinesl tolik radosti stovkám milionů lidí po celém světě. Jeho odkaz bude žít dál pro nespočet generací.“

„Jak tragická zpráva. Soucítím s jeho blízkými a dlouholetými hereckými kolegy,“ uvedl americký herec japonského původu George Hosato Takei Altman.

„Nikdy nezapomenu na hry, které jsme spolu hrávali na školním dvoře, a vím, že lidé po celém světě nikdy nezapomenou na radost, kterou jim Matthew přinášel,“ napsal na sociální síti X kanadský premiér Justin Trudeau, který zároveň vyjádřil šok a smutek. S rodákem z amerického Massachusetts se v mládí znal, protože Perryho matka byla mluvčí Trudeauova otce Pierra, když byl ministerským předsedou Kanady on.

„Se zármutkem a šokem jsem se právě dozvěděl o tragickém úmrtí Matthewa Perryho, který se utopil. Je jedním z mnoha talentovaných a neuvěřitelně úspěšných lidí z mého rodného města Ottawy v Kanadě. Odpočívej v pokoji, Matthew,“ uvedl na X kanadsko-americký komik, moderátor pořadů a rapper Tom Green.

„Matthew Perry byl víc než Chandler Bing. Byl tím, díky čemu se Přátelé rozjeli. Je smutné slyšet o jeho odchodu, ale jsme vděční za vzpomínky, které nám dal. Odpočívej v pokoji,“ napsal na sociální síti bývalý fotbalový quarterback Robert Griffin III.

„Ale ne!!! Matthew Perry! Ty sladká, utrápená duše!! Ať najdeš v nebi klid a štěstí a rozesměješ všechny svým jedinečným vtipem,“ napsala na X americká herečka Mira Sorvinová.

Perry si získal srdce diváků po celém světě jako představitel svérázného Chandlera Binga, kterého v deseti sériích Přátel ztvárnil ve všech 234 epizodách. Zahrál si ale i v řadě filmů, z nichž mezi nejznámější patří komedie Jen blázní spěchají, kde jeho partnerkou byla Salma Hayeková, či snímek Můj soused zabiják, kde vystupoval po boku Bruce Willise. Naposledy se před kamerou při natáčení jedné minisérie podle TMZ objevil v roce 2017.

Před necelým rokem vyšly jeho memoáry nazvané Friends, Lovers and the Big, Terrible Thing (Přátelé, milenky a ta velká, příšerná věc), v nichž líčí neustále se opakující léčbu závislostí. Od svých 26 let žil střídavě ve střediscích pro léčbu závislostí a mimo ně, čtrnáctkrát byl na odvykacím programu, pětašedesátkrát absolvoval detoxikační program a více než 6 000krát se zúčastnil sezení Anonymních alkoholiků.

Tagy:
Kanada herec sociální síť Matthew Perry Přátelé Chandler Bing Piers Morgan Justin Trudeau Meredith Salenger Mira Sorvino Tom Green Robert Griffin