Světová jednička potvrdila formu i přes dopingový skandál. Sinner vyhrál US Open

Italský tenista a první hráč světa Jannik Sinner vyhrál US Open a získal druhý grandslamový titul v kariéře. Třiadvacetiletý rodák z Innichenu porazil v nedělním finále na dvorci Arthura Ashe v New Yorku domácího Američana Taylora Fritze 6:3, 6:4, 7:5. Sinner ovládl v této sezoně také druhý grandslam na betonovém povrchu a navázal na lednový triumf z Australian Open. Oba zmíněné turnaje ovládla i sobotní vítězka ženské dvouhry Aryna Sabalenková z Běloruska.

Třiadvacetiletý Sinner je prvním italským vítězem turnaje. V New Yorku startoval navzdory zveřejnění dopingové kauzy z března, kdy byl dvakrát pozitivně testován na anabolické steroidy a přišel proto o body a odměny získané na turnaji v Indian Wells. Zastavenou činnost ale nemá a nezávislý tribunál rozhodl, že na porušení antidopingových pravidel nenesl vinu. Do těla se mu zakázané látky údajně dostaly skrze mast, kterou použil jeho masér na své vlastní zranění.

ČTĚTE TAKÉ: Tenistka Muchová měla nakročeno do finále US Open, pak ale soupeřka předvedla parádní obrat

Ital ztratil ve Flushing Meadows za celý turnaj pouhé dva sety. Dvanáctého nasazeného Fritze porazil za dvě hodiny a 16 minut a zdolal ho ve druhém ze tří vzájemném utkání. Za celkový triumf získá prémii 3,6 milionu dolarů (81,1 milionu korun), Fritz obdrží polovinu.

„Tenhle titul pro mě hodně znamená. Poslední období pro mě nebylo úplně nejlehčí. Také si uvědomuji, že existuje i život mimo kurt. Rád bych tento titul věnoval své tetě, která se teď necítí zdravotně dobře. Nevím, jak dlouho ji tu ještě budu v životě mít, takže je hezké, že se s ní o to teď mohu podělit,“ uvedl Sinner.

Šestadvacetiletý Fritz, který se do finále turnaje „velké čtyřky“ dostal poprvé v kariéře, nevyužil šanci stát se prvním americkým grandslamovým šampionem od roku 2003. Naposledy uspěl právě na US Open před 21 lety Andy Roddick.

„Byly to neuvěřitelné dva týdny. Jannik ale odehrál skvělý zápas,“ řekl Fritz a poděkoval fanouškům. „Vím, že tu na amerického vítěze čekáme už dlouho. Mrzí mě, že jsem to dnes (v neděli) nezvládl. Budu ale makat dál a snad se tu nevidíme naposledy,“ doplnil Fritz.

Fritz mohl finále zdramatizovat

Lepší vstup do utkání měl Sinner a v prvním setu se díky brzkému brejku ujal vedení 2:0. Fritz sice třemi gamy za sebou vývoj otočil, od šesté hry už byl ale Ital bezchybný. Soupeři povolil jen šest fiftýnů, získal čtyři gamy po sobě a ujal se po 42 minutách hry vedení.

Ve druhé sadě si oba hráči drželi servis do stavu 5:4. V desátém gamu Sinner soupeře zatlačil, vypracoval si první dva brejkboly v setu a hned ten první zužitkoval.

Ve třetím setu mohl Fritz zápas zdramatizovat. Hned v úvodní hře při Sinnerovu podání vedl 40:0, Ital ale všechny brejkboly odvrátil. Američan přesto dostal ještě jednu šanci. V sedmé hře získal brejk a vypracoval si pak vedení 5:3. Koncovka mu ale nevyšla.

Nejprve v desáté hře set nedokázal dopodávat a nakonec nevyužil výhodu servisu ani za stavu 5:6. Sinner, kterého v hráčském boxu podporoval také zpěvák Seal, proměnil hned první mečbol a mohl slavit. Stal se druhým nejmladším hráčem v tzv. „open éře“ po Jimmymu Connorsovi, který ovládl v jedné sezoně Australian Open i US Open.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zloba na Putincevovou: Tenistka si vylila vztek na podavačce míčků. Nechutné, vytkl ji Morgan

Tagy: