Svoboda naznačil korupční kauzu na magistrátu. Povídá se o tom, vpálil Hřibovi

Bohuslav Svoboda a Zdeněk Hřib

Superdebata: Bitva o Prahu (921)

Bývalý primátor a lídr kandidátky Spolu pro Prahu Bohuslav Svoboda (ODS) naznačil, že korupční kauzy budou mít na magistrátu další dohru. Tvrdí, že se o tom povídá a každý si to může přečíst v novinách. Současný primátor Zdeněk Hřib (Piráti) však tato slova odmítá a naopak připomíná, že na kandidátce Spolu jsou trestně stíhaní kandidáti.

„Odmítáme vstupovat do koalice s trestně stíhanými. To je naše pravidlo a měli jsme ho už v předešlých volbách. Nedovedu si představit, že by v radě seděli trestně stíhaní. Ale vzhledem k tomu, že Spolu má dva takové lidi na kandidátce, bude povolební vyjednávání složité,“ odpovídal Hřib na otázku, s kým nebudou Piráti po volbách jednat.

„Pane primátore, byl bych rád, kdyby se všechno to, co o korupci říkáte, nestalo v nejbližší době členům vaší koalice,“ reagoval Svoboda „Povídá se. Každý si může přečíst noviny,“ obrátil se následně na Hřiba.

Ten nechtěl nařknutí příliš komentovat. „Nevím, co bych k tomu dodal. Vy máte koalici s trestně stíhanými. Já koalici s trestně stíhanými nechci a s nikým bych v koalici takto neseděl,“ reagoval primátor.

Oba politici s primátorskou zkušeností se hádali velkou část středeční debaty. Svoboda například prohlásil, že měl Hřib v souvislosti s kauzou Dozimetr rezignovat. „Primátor je primus inter partes (první mezi rovnými, pozn. red.), zodpovídá za svoje členy. Správně jste měl odstoupit vy a je mi úplně jedno, jestli jste za to zodpovědný, nebo ne,“ řekl bývalý primátor.

Hřib však připomněl, že také Svoboda měl podobné problémy v primátorském křesle. „Rád bych vám připomněl, že váš první náměstek byl trestně stíhaný. Rozdíl mezi námi dvěma je podstatný. Když jsem se to dozvěděl, tak jsem Petra Hlubučka okamžitě odvolal, vy jste se svým náměstkem ještě osm měsíců spolupracoval,“ uvedl lídr Pirátů.

Tagy: