Plyn pro Prahu koupíme na světovém trhu. Kandidát SPD na primátora řekl, jak zlevní energie

Plynové hořáky

Superdebata: Bitva o Prahu (921)

Hlavní město je stoprocentním vlastníkem Pražské plynárenské. To podle Milana Urbana (SPD), kandidáta na primátora metropole, dává možnosti, jak by město dokázalo Pražanům zajistit levný plyn. „Ustavili bychom odborný tým, který by vyjednával nákupy plynu na světovém trhu,“ řekl v superdebatě Bitva o Prahu na CNN Prima NEWS.

Milan Urban jako jeden ze sedmičky kandidátů na pražského primátora, kteří vystoupili ve středeční superdebatě na CNN Prima NEWS, představil návrh řešení drahých energií. „Praha vlastní sto procent Pražské plynárenské. Ustavili bychom odborný tým, který by vyjednával přímé nákupy plynu na světovém trhu,“ řekl.

Podle něho existuje také jednoduché řešení, jak opatřit pro Pražany i levnou elektrickou energii. „Elektřinu bychom nakupovali přímo od výrobce. Sev.en energy ji prodává za 150 korun za megawatthodinu, ČEZ za 400,“ dodal Urban.

Nacher by sceloval energetické firmy

Na otázku z publika, jak by kandidáti na primátora zajistili pro Pražany energie za přijatelnou cenu, odpovídali také zbývající účastníci superdebaty. „Máme připravený balíček sociálních opatření, který bude subsidirání k vládním opatřením, abychom Pražanům ulevili v jiných oblastech. Ovlivňovat ceny plynu nemůžeme, ty zastropovala částečně vláda a my to doplníme osamělým seniorům a rodinám s dětmi,“ řekla Anna Šabatová (Solidarita).

Patrik Nacher (ANO) následně navrhl, aby Praha scelovala energetické společnosti. „Udělali bychom stoprocentní pražskou firmu,“ uvedl. Navíc připomněl, že pražský magistrát představil už v únoru balíček rychlé pomoci pro Pražany. V tom chceme pokračovat,“ dodal Nacher.

Podle Petra Hlaváčka (za STAN) by Praha měla ctít zásadu, že nezasahuje do pravomocí státu. „Jak v daních, tak v kontrole trhu. My můžeme udělat, a je pravda, že jsme to udělali, balíček, kdy pomáháme skrze školy, budeme pokračovat v podpoře škol a dětského spolku,“ řekl v superdebatě Bitva o Prahu na CNN Prima NEWS.

Svoboda: Musíme odkoupit PRE

„Schválili jsme adresné peníze pro rodiny a seniory, rodiny dostanou až 30 tisíc přes svoje školy, senioři 18 tisíc ročně. Senioři, kteří mají nějaké služby, získají až 30 tisíc,“ představil svůj recept Jan Čižinský (Praha sobě). Zároveň dodal, že vyrazí na ministerstvo práce a sociálních věcí, aby upravilo tabulky směrem vzhůru pro příspěvky na bydlení.

Pirátský primátor Zdeněk Hřib pak zmínil, že vládu vyzval skrze Asociaci krajů, aby zastropovala ceny energií. „Stojí to na balíčku mimořádné pomoci. Třetí věc jsou dlouhodobé investice do energetické soběstačnosti,“ řekl Hřib na CNN Prima NEWS.

Podle Bohuslava Svobody (ODS) by Praha měla usilovat o odkup Pražské energetiky. „Musíme získat PRE tak, abychom mohli do té energetické politiky zasahovat. Musíme změnit vedení v Pražské plynárenské, aby si nemusela půjčovat dvě miliardy od města,“ řekl Svoboda na CNN Prima NEWS.

Poslechněte si záznam předvolební superdebaty s kandidáty na primátora:

Tagy: