Z pornoherce to dotáhl na proslulého akčního hrdinu. Stallone slaví 75. narozeniny

Sylvester Stallone jako Rocky Balboa ve druhém díle kultovní boxerské série

Stallone oslavil 75. narozeniny

Svalnatý drsňák, kterému to jde jak s boxerskými rukavicemi, tak se zbraněmi. Herec Sylvester Stallone v úterý slaví 75. narozeniny. S představitelem Rockyho a Ramba se život příliš nemazlil – má z části ochrnutí obličej a v pouhých šestatřiceti letech mu zemřel nejstarší syn.

Ochrnutý obličej

Herec se narodil jako Michael Sylvester Gardenzio Stallone v newyorském Manhattanu. Kvůli komplikacím při porodu lékaři použili kleště, což vedlo k přerušení jednoho z nervů a Stalloneho obličej v některých částech ochrnul. Kvůli tomu má problém s ovládáním mimických svalů a řeči. Navíc byl jako dítě vyzáblý, takže se mu vrstevníci posmívali.

Italským hřebcem ze zoufalství

V roce 1970 Stallone získal svoji první hlavní roli v erotickém filmu The Party at Kitty and Stud´s. Film byl později sestříhán a vydán pod názvem Italský hřebec. Stallone totiž už měl tou dobou za sebou natočeného Rockyho a tvůrci se snažili využít jeho popularity ve svůj prospěch. Herec později prohlásil, že film natočil ze zoufalství – byl vystěhován z bytu a na několik dní se ocitl bez domova. „Bylo to buď ten film udělat, nebo někoho okrást,“ řekl Stallone.

K Rockymu napsal i scénář

Stallone se proslavil jako herec zosobňující „drsňáky“, píše ale i scénáře. Napsal ho i legendárnímu filmu Rocky, kde ztvárnil hlavní roli. Stallone se pokusil scénář prodat několika studiím s tím, že si Rockyho i zahraje. Producenti mu však nabízeli, že od něj odkoupí práva, do hlavní role chtěli ale obsadit například Roberta Redforda nebo Burta Reynoldse. To však Stallone odmítl.

Rocky Trailer (1976).

Rocky Trailer (1976). 🥊

Posted by Rob Deptula on Tuesday, May 21, 2019

Přestože Rocky měl tehdy rozpočet nižší než milion dolarů (asi 23 milionů korun), stal se nejvýdělečnějším snímkem roku 1976. Byl nominován na deset filmových Oscarů. Snímek nakonec získal tři sošky za nejlepší film, režii a střih. Film se dočkal sedmi pokračování.

V Papuy Nové Guineji věří, že je zachrání Rambo

Když Stallone poprvé viděl první verzi filmu Rambo: První krev, nenáviděl ji. Měla 3,5 hodiny a Rambovy dialogy byly příšerné. Nejdřív chtěl Stallone film koupit, aby ho mohl spálit. Nakonec ale film přestříhal na 93 minut a odstranil z něj většinu dialogů. Sestříhaná verze je ta, kterou známe dnes.

Rambo First Blood 1982

Rambo First Blood 1982

Posted by Kenzi on Monday, January 18, 2021

Postava Johna Ramba se proslavila po celém světě, snad nejvíce ji však uctívají lidé státu Papua Nová Guinea. Věří, že Rambo bojoval v desetileté občanské válce na ostrově Bougainville a v případě třetí světové války se vrátí toto území bránit. V kultuře lidu Kamula a dalších kmenů Rambo prý navíc symbolizuje vrcholnou mužnost.

Pětinásobný otec

Stallone byl třikrát ženatý. Z manželství se Sashou Czackovou se mu narodili dva synové – Sage a Seargeoh. Sage zemřel v pouhých šestatřiceti letech. Předtím mu bylo diagnostikováno kornatění tepen. Seargeohovi byl v raném věku potvrzen autismus. S třetí manželkou, modelkou Jennifer Flavinovou, má tři dcery – Sophii, Sixtine a Scarlet.

Tagy:
hlavní role film narozeniny Oscar herec filmy Manhattan Sylvester Stallone Robert Redford Papua-Nová Guinea scenárista Rocky Rocky Balboa erotický film Rambo akční filmy John Rambo SAGE Publications