Syn amerického prezidenta před soudem odmítl obžalobu. Hunteru Bidenovi hrozí až 17 let vězení

Hunter Biden ve čtvrtek před soudem v Los Angeles odmítl obžalobu z daňových deliktů. Uvedla to stanice CNN. Podle obžaloby se syn amerického prezidenta Joea Bidena dopustil několika trestných činů a přestupků, za což mu hrozí až 17 let vězení. Problémy Bidena mladšího využívají republikáni k politickým útokům na demokratického politika.

Podle obžaloby podané v prosinci se Hunter Biden v letech 2016 až 2019 vyhnul placení daně z příjmu ve výši 1,4 milionu dolarů (31,5 milionu korun). Syn současného amerického prezidenta tehdy vedl nákladný život a část jeho příjmů pocházela z manažerské pozice v ukrajinském průmyslovém aglomerátu Burisma.

ČTĚTE TAKÉ: NATO je mrtvé, Evropě bychom nepomohli. Trumpův drastický budíček šokoval eurokomisaře

Hunter Biden se k soudu v Los Angeles dostavil osobně a svoji vinu popřel. Již dříve však jeho obhájci uvedli, že nedoplatek na dani uhradil a obžalobě čelí kvůli svému příjmení, píše agentura Reuters.

Biden mladší je také obžalován ze tří zločinů spojených s nákupem a držením střelné zbraně v roce 2018 ve státě Delaware. Podle státních zástupců v dotaznících zatajil, že užíval drogy.

Dalším problémům u soudu by Hunter Biden mohl čelit kvůli tomu, že nechce vypovídat za zavřenými dveřmi před výborem Sněmovny reprezentantů, který se zabývá ústavní žalobou na demokratického prezidenta – takzvaným impeachmentem. Republikáni, kteří mají v dolní komoře většinu, se domnívají, že prezidentův syn zneužil vlivu svého otce ke svému finančnímu prospěchu v době, kdy byl Biden starší viceprezidentem v administrativě Baracka Obamy.

Proti tomu, jak republikáni využívají v politickém boji Hunterovy problémy, se vyjádřila první dáma Jill Bidenová. V rozhovoru, který ve čtvrtek odvysílala stanice MSNBC, uvedla, že se republikáni chovají krutě. „Jsem opravdu hrdá, jak Hunter znovu vybudoval svůj život po závislosti,“ řekla Bidenová

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Obvinění syna, ústavní žaloba a senilita. Biden je v problémech, jeho podpora upadá

Tagy:
vězení soud Joe Biden USA Los Angeles Hunter Biden daňové delikty