Svět horolezectví se otevírá všem. Přírodní areál Velká dohoda nabízí skály, jeskyně i lanovku

V přírodním areálu Velká dohoda je jednou z nejoblíbenějších činností alpské lezení po skalách.

PŘÍRODNÍ AREÁL VELKÁ DOHODA FERRATA

Dříve se tu těžil a zpracovával vápenec. Dnes je přírodní areál Velká dohoda na Blanensku místem, kde lze aktivně strávit celý den. Ať už se rozhodnete pro výlet sólo, nebo s rodinou a pejsky, kteří jsou zde vítáni, je jen na vás, jestli polezete po ferratách, nahlédnete do tajuplných jeskyní či se vydáte otestovat vlastní odvahu a kondici do lanového centra.

Opravdovým lákadlem jsou v přírodním areálu Velká dohoda nejen pro Čechy ferraty. Vyzkoušet si lezectví na zajištěných vápencových cestách sem jezdí lidé z široka daleka. „Máme tady jako jediní rakouský styl lezení. Takže kdo se připravuje na ferraty do Alp, jede si to sem vyzkoušet a natrénovat. Je zde docela dost Poláků, Slováci sem jezdí a přes prázdniny i Holanďané,“ vykládá v pořadu Prima Česko Evžen Tomášek, majitel areálu Velká dohoda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vlci na dosah ruky. V Národním parku Šumava můžete zblízka pozorovat i rysa či jeleny

Najdete tu snazší i náročnější úseky. Trasy zabezpečené ocelovými lany a stupačkami otevírají svět horolezectví všem. Lézt na ferratách si mohou vyzkoušet i děti, samozřejmě v doprovodu rodičů. „Více než polovina jednodušších úseků A, B a C úrovní je vhodná i pro děti a začátečníky, kteří se chtějí s ferratami seznámit,“ říká Evžen Tomášek a místní instruktor alpského lezení. Michal Tomášek ho doplňuje: „Pro začátečníky tady máme kurzy. Buď hodinové, nebo dvouhodinové. Půjčujeme všechno vybavení.“

Ze skal zamiřme rovnou do jejich nejtajemnějších útrob. Projít si můžete jeskyni, která leží v nadmořské výšce 500 metrů, a patří tak k nejvýše položeným skalním systémům v Moravském krasu. „Nad námi je bukový les a tak vidíte 20metrové kořeny stromu. To je taková zvláštnost,“ zmiňuje zajímavou podívanou uvnitř jeskyní Evžen Tomášek.

Den v přírodním areálu Velká dohoda utíká rychle, na nudu opravdu není čas. Dalším dobrodružným zážitkem je cesta lanovkou. Průlet až padesátikilometrovou rychlostí si užijete po celých 200 metrů. A kdo ještě nemá adrenalinu dost, může zdolávat překážky v lanovém centru. I tady platí, že na své si přijdou dospělí i děti.

Areál je i častým cílem školních skupin, které se tu seznamují s krasovými jevy, rostlinami i místními zvířecími obyvateli. „Máme naučnou stezku, kterou vypracoval s kolegy pan Václav Cílek. Tady vám bude strašně krásně. Nad hlavami vám budou lítat datli a žluvy,“ zve všechny Evžen Tomášek.

Zkrátka příroda na dosah a vy jste srdečně zváni. Během roku je areál Velká dohoda otevřený o víkendech a svátcích nebo po domluvě s majitelem. O prázdninách můžete dorazit každý den.

Tagy:
Alpy jeskyně Česko lezení Václav Cílek okres Blansko skalní formace