Krásné a mimořádně citlivé. Zoopark Chomutov popsal radosti i starosti s novým chovem medúz

Velké lákadlo si pro své návštěvníky připravil chomutovský zoopark. Nově má jako jediná zoologická zahrada v České republice medúzárium. Žije v něm sedm druhů teoreticky nesmrtelných mořských živočichů, kteří vyžadují nesmírně náročnou péči. A je to opravdu dechberoucí podívaná.

Potkat žahavou medúzu při plavání v moři asi není zrovna to, o co člověk stojí. Sledovat ale její elegantní pohyby v akváriu, které každou chvílí mění barvy, a k tomu poslouchat zvuky velryb je opravdový relax. V chomutovském zooparku medúzárium nahradilo původní expozici nočních živočichů, která už pro návštěvníky nebyla zajímavá. Padlo několik návrhů, za co ji vyměnit. Až jeden ze zaměstnanců přišel s takzvaně milionovým nápadem. „Máme kolegu, který v té době navštívil jediné medúzárium v Česku, tak přišel s tímto nápadem. My jsme začali studovat, co by to pro nás znamenalo a rozhodli jsme se, že se do této realizace pustíme,“ vypráví ředitelka Zooparku Chomutov Věra Fryčová.

Jedna kapka nečistot může medúzy zabít

Vedení zooparku oslovilo jednoho z nejzkušenějších chovatelů medúz u nás a dalo se do práce. Jak se brzy ukázalo, chovat medúzy není nic jednoduchého. Jsou velice choulostivé. Do zázemí mohou jen dva zaměstnanci, kteří se o ně starají. Právě ti medúzám každý den akvária čistí. Předtím si ale musí pořádně umýt ruce – podobně jako lékaři, když jdou na operační sál. Stačí totiž málo a všechny medúzy mohou uhynout, jak zdůrazňuje ošetřovatel Jaroslav Staněk: „Dám příklad: Kdybyste si nalakovala vlasy, začalo by pršet, pak byste přišla sem a do toho akvárka by spadla jedna kapka, tak ty medúzy zabijete všechny.“

Zvláštní zacházení vyžaduje i samotný chov. Medúzy musí mít speciální slanou vodu, kterou si v zooparku sami vyrábí, a každý druh má rád i jinou teplotu. „Musíme chladit vodu na nějakých 15 stupňů. Teplota musí být stabilní. Kdyby se nám stalo, že třeba během jednoho dne stoupne o čtyři stupně, tak nám ty medúzy odejdou,“ říká chovatel.

Životu nebezpečné rohy

Všechna akvária v medúzáriu jsou oválná. Rohy jsou totiž pro medúzy životu nebezpečné. „Nejsou moc dobří plavci. Většina z těch druhů se nedokáže bez nějakého menšího proudu udržet v prostoru. Jak v oceánu, tak samozřejmě v akváriích. A ta jsou kulatá právě proto, aby se udržely v prostoru. Kdyby byla hranatá, tak se nám zaseknou v rohu a samozřejmě pojdou,“ vykládá chovatel před kamerou pořadu Prima Česko.

ČTĚTE TAKÉ: Lvi nebo žirafy hned za oknem auta. Ve Dvoře Králové zažijete dobrodružství jako v Africe

Medúzy žijí v průměru jen jeden rok. V chomutovském zooparku se proto budou snažit naučit je rozmnožovat, aby se jejich počet přirozeně udržoval. Jejich krátký život má ale i výhodu. Rostou prakticky před očima. Když se na ně půjdete podívat dnes a pak za měsíc, rozdíl sami uvidíte.

Medúzárium je mezi návštěvníky velmi oblíbené a na jeho obyvatele se sem jezdí dívat z různých koutů České republiky. „Máme z toho velkou radost, protože od té doby, co jsme otevřeli, což bylo koncem ledna, tak je zde návštěvníků plno,“ raduje se ředitelka zooparku.

Pokud se taky chcete dozvědět něco o životě medúz nebo se jen kochat jejich ladnými pohyby, můžete medúzárium v chomutovském zooparku navštívit každý všední den.

Tagy: