Ničivý tajfun Goni udeřil plnou silou na Filipíny. Nejméně čtyři lidé zemřeli

Tajfun Goni zasáhl Filipíny se silou větru až 225 km/h

Tajfun Goni zasáhl Filipíny

Tajfun Goni, který v současnosti sužuje asijské Filipíny, už zapříčil smrt nejméně čtyř lidí. Přírodní živel zasáhl v neděli ráno ostrov Catanduanes a pomalu se přesouvá k ostrovu Luzon. Tam se nachází i hlavní město Manila. Tajfun zemi zasáhl přívalovými dešti a větrem o rychlosti až 225 km/h. Evakuováno bylo doposud už přes milion osob, píší zahraniční média.

Tamní meteorologové a odborníci varují, že Goni může ještě zesílit. Vyhlásili tak nejvyšší stupeň povodňového nebezpečí a hrozí také sesuvy půdy. Velkým problémem může mimo jiné být, že rozvodněné řeky s sebou strhnou stromy nebo sloupy a „potáhnou“ je obydlenými oblastmi. Prozatím zemřeli v souvislosti s tajfunem čtyři lidé: dva se utopili, jednoho člověka smetlo bahno a na dalšího spadl strom.

Z důvodu možného stržení domů bylo do záchytných center evakuováno už přes milion lidí, a to i z hlavního města Manila, kde se uzavřelo mezinárodní letiště. Země se také potýká s rozsáhlými výpadky elektřiny. „Existuje tolik lidí, kteří se skutečně nacházejí v zranitelných oblastech. Očekáváme veliké škody,“ uvedl v neděli Ricardo Jalad, představitel vládní agentury pro reakci na katastrofy.

Naléhavé doporučení

Vítr zasáhl Filipíny rychlostí až 225 km/h. „Během příštích 12 hodin dojde ke katastrofickým prudkým větrům a intenzivním až přívalovým srážkám spojeným s dešťovými proudy,“ uvedla v neděli filipínská meteorologická agentura v naléhavém doporučení. Velké nebezpečí platí i v okolí sopky Mayon.

Goni může podle odborníků postihnout až 19 milionů lidí. Na Filipínách jsou ale na přírodní katastrofy „zvyklí“. Ročně tam zažijí kolem dvaceti tropických bouří a tajfunů. Ty zpravidla ničí úrodu, domy a infrastrukturu. Tentokrát evakuaci obyvatel do bezpečí komplikoval koronavirus.

Filipíny se ale ještě vzpamatovávají z tajfunu Molave, který na konci října usmrtil 22 lidí. Podobně je na tom Vietnam, kam by se podle předpovědí měl Goni dostat v nebližších dnech.

Tagy: