Také vám strmě rostou provozní náklady? Vyřešte problém prodejem nevyužívaných nemovitostí

Až 18 % firem chce v důsledku násobného zvýšení cen energií propouštět. Zjistila to v průzkumu Hospodářská komora ČR. Tlak na firemní rozpočty je enormní. Vládní kompenzace strmě rostoucích cen energií nejisté. A dobrých zpráv se nedostává, protože mnoha oborů se dotýká pokles poptávky a odbytu.

Peníze za něco, co nepotřebujete

Přesto existují možnosti, jak si cash flow vylepšit, a to mimo bankovní nebo nebankovní úvěry. Řada výrobních společností totiž pod tlakem zvyšujících se nákladů zefektivňuje provozy. Dokonce do té míry, že přehodnocuje využití prostor, které vlastní. Nemusí přitom jít o budovy, ale i pozemky v jejich okolí.

Z četných případů, které řeší ryze česká realitně-poradenská společnost 108 AGENCY, vyplývá zajímavá skutečnost: výrobní podniky při svých expanzích často nakupují větší pozemky, než jejich samotný výrobní závod v dlouhodobém horizontu využívá. Tyto pozemky pak obklopují areály a podnik je nevyužívá. Z tržního hlediska to není chyba! Díky lineárnímu růstu cen se jejich hodnota v případě dlouhodobého vlastnictví v průběhu času znásobila. A právě nyní je ideální čas pro jejich prodej s výnosem vyšším, než je míra inflace.

"Nejčastěji se na nás obracejí desítky let fungující menší a střední firmy, které optimalizují provoz, anebo se již přestěhovaly do moderních objektů – jako nájemci čí přímí vlastníci. A zjišťují, jakou hodnotu mají jejich původní nebo stávající budovy a areály. Tím, že jsme v každodenním kontaktu s developery a investory, stanovíme naprosto reálnou cenu a délku transakce. Zpravidla jsou prodávající příjemně překvapeni,“nastiňuje nejčastější profil klientů Darek Vodehnal z investičního oddělení 108 AGENCY.

Příklady, jak vydělat, táhnou

Investiční tým 108 AGENCY řeší souběžně několik desítek prodejů zbytného majetku firem – tuzemských i zahraničních. Nejaktuálnější úspěšnou transakcí, která podpořila podnikání klienta, je prodej nevyužívaných pozemků společnosti Hitachi ve známé Strategické průmyslové zóně Triangle v Žatci. Nadnárodní koncern počítal při vstupu na území České republiky s rezervami pro významnou expanzi. Později ale plány přehodnotil. Ukázalo se nicméně, že hodnota záložních pozemků vzrostla natolik, že se je vyplatilo prodat a posílit tak firemní cash flow.

Jinou motivaci měla společnost Fuchs Oil. Ta se rozhodla opustit vlastní areál a přesunout se do moderního Contera Parku Říčany. Investiční specialisté 108 AGENCY zařídili vše na míru: našli nového majitele, který nabídl nejvyšší cenu, vyjednali termíny tak, aby stěhování proběhlo bez problémů, a zároveň pomohli prodávající společnosti s podmínkami a relokací do nových prostor.

Co je staré, může být i velmi cenné

V Česku hledá vhodné prostory pro skladování i výrobu stále vysoký počet investorů, developerů a firem. Nezaměřují se jen na nově postavené areály. Také starší nemovitosti jim mohou vyhovovat svou lokací nebo technologiemi. Obava, že by vaše starší budovy nebo komplex měly být diskvalifikací na trhu, není na místě. Podobné prostory mohou zaujmout svým potenciálem pro redevelopment (přestavbu) dle aktuálních moderních standardů.

Pokud prostory využíváte, nemusí prodej znamenat jejich okamžité opouštění. Pro investory je naopak žádoucí, aby původní vlastník zůstal v areálu krátkodobě ve formě nájmu. Vy získáte čas na klidný přesun provozu do jiných prostor a nový majitel ocení časový prostor na zajištění projektu a povolení pro novou výstavbu.

Mějte prodej ve svých rukou

V době nedostatku kvalifikovaných a loajálních zaměstnanců je stěhování vždy velmi citlivou otázkou. Proto 108 AGENCY ještě před finálním rozhodnutím o prodeji stávající nemovitosti provede detailní rešerši prostor, kam podnik přestěhovat dle vašich potřeb a preferencí s ohledem na výši nájmu nebo cenu, kterou byste byli ochotni investovat do výstavby nového závodu.

Díky rozsáhlé databázi chystaných projektů můžete své rozhodnutí správně načasovat na dobu, až bude nový průmyslový park nebo zóna dokončena. Jde o značný benefit: peníze z prodeje můžete získat prakticky ihned, nadále působit v současném areálu v nájmu a stěhovat se za předem vyjednaných podmínek až za několik let do prostor připravených přímo vám na míru.

V době rostoucích nákladů na provoz doporučujeme firmám s prodejem neotálet. Je dobré řešit prodej nepotřebných či zbytných nemovitostí v době, kdy chcete, a nikoliv až když musíte. Později totiž nebudete mít tak dobrý manipulační prostor na vyjednávání o ceně“ dodává Darek Vodehnal, který za samozřejmou součást služeb 108 AGENCY považuje i právní, finanční a další odborné poradenství, včetně kvalifikovaného odhadu.

Tagy: