Tálibánci vyměnili šlapadla za luxusní sporťák. Respekt ztrácí motorem z městského hatchbacku

Když se Tálibán v Afghánistánu vrátil k moci, čelili vrchní představitelé radikálního hnutí posměškům za to, že si příliš netykají s moderním světem – marně se například pokoušeli rozlousknout, jak fungují stroje v posilovně. Legendární se stala rovněž jejich projížďka na šlapadlech. Legrační plavidla nyní „vyměnili“ za supersport Mada 9.

Práce na designu a vývoj luxusního vozu zabraly pět let. Tálibán teď konečně mohl představit historicky první supersport vyrobený v Afghánistánu.

Elegantně vypadající prototyp auta s názvem Mada 9 je dílem 30 inženýrů technického ústavu Entop a také společnosti Afghanistan Technical Vocational Institute (ATVI). Zatím ale veřejnost ví jen to, jak vozidlo vypadá, protože Entop je tajemný a nezveřejnil vypovídající záběry z jízdy ani údaje o výkonu.

Nelze ale čekat, že by byla Mada konkurentem nejrychlejších supersportů známých značek jako Bugatti nebo Ferrari. Leccos z respektu ztrácí kvůli tomu, že se pod její kapotou skrývá motor z městského hatchbacku Toyota Corolla.

Přesto jsou na nový výtvor tálibánci náležitě pyšní. Jejich mluvčí uvedl, že vozidlo je „poctou pro celý národ“. Dodal, že je v plánu do auta později nainstalovat elektrickou pohonnou jednotku. Podle generálního ředitele Entop Mohammada Rizy Ahmadiho může automobil posílit image Afghánistánu na světové scéně. Zároveň doufá, že se Mada 9 jednou bude prodávat v zahraničí.

Ministr vysokoškolského vzdělávání Tálibánu Abdul Baqi Haqqani přednesl při odhalení vozu podle afghánských médií vášnivý proslov, ve kterém vychvaloval vědecké nastavení země. Prohlásil, že vůz je důkazem závazku režimu poskytovat lidem náboženské a moderní hodnoty.

Tagy:
Ferrari Afghánistán auto hatchback Toyota Corolla automobil Tálibán supersport Bugatti Automobiles Entop Mada 9 Arabská demokratická strana Abdul Baqi Haqqani