Tálibán viní Harryho ze zločinů proti lidskosti, žádá soud. Zároveň se princi vysmál

Tálibán obviňuje prince Harryho ze zločinů proti lidskosti. Zástupci radikálního hnutí kritikou reagují na novou knihu vévody ze Sussexu, v níž se člen britské královské rodiny svěřil s detaily ohledně svého působení v armádě. Zvláště třaskavým se stalo doznání, dle kterého princ Harry během války v Afghánistánu zabil 25 nepřátelských mužů. Prý o nich ani nepřemýšlel jako o lidech. Afghánští radikálové chtějí, aby za své výroky stanul před soudem.

Kontroverzní kniha Spare, kterou napsal prince Harry, má oficiálně vyjít až 10. ledna. Ve Španělsku ale nedopatřením vyšla dříve, a tak se její části pomalu dostávají do světa. Díky tomu vyšlo najevo, že vévoda ze Sussexu se v ní, vedle královské rodiny, věnuje i své vojenské minulosti. A právě tato pasáž velmi pobouřila radikální hnutí Tálibán.

Princ Harry totiž uvedl, že když byl střelcem na britské vojenské helikoptéře, zabil 25 členů hnutí. Jak informoval web Sky News, vévoda o nich nepřemýšlel jako o lidech, ale jako o šachových figurkách, které byly sejmuty ze šachovnice. „Nebylo to něco, co mě naplňovalo spokojeností, ale ani jsem se nestyděl,“ dodává prý v knize princ Harry. V Afghánistánu působil v letech 2007 a 2008 a poté znovu ještě v letech 2012 a 2013.

Šachové figurky se ujaly vlády

Jeho tvrzení ovšem Tálibán nenechal bez reakce. „Pane Harry, ti, které jste zabil, nebyli šachovými figurkami. Byli to lidé, měli rodiny, které na ně čekaly,“ napsal na svém twitterovém účtu Anas Haqqani, hlavní poradce afghánského ministra vnitra. Další člen radikálního hnutí, Suhail Shaheen, se pak nechal slyšet, že Harry „spáchal zločin proti lidskosti“.

„Byli to bojovníci za svobodu své země, vy jste byli vetřelci. Jejich věc byla legitimní. Byli to hrdinové lidu, ale vy jste byli jejich nepřátelé,“ řekl Shaheen a dodal, že by Harry měl být vyslechnut soudem. Zároveň se mu ale Tálibán vysmívá. Hnutí podle Daily Mailu uvedlo, že je princ šílený, a zatímco se vrátil k babičce do paláce, ony šachové figurky se ujaly vlády v zemi.

Tagy: