Taxikář riskantně předjížděl kamion. Čelní srážce zabránil manévr pardubických strážníků

Taxikář v Pardubicích riskantně předjížděl kamion.

Další případ nebezpečné předjíždění

Velké štěstí měli v minulých dnech pardubičtí strážníci. Jen o chlup se dokázali vyhnout riskantnímu manévru protijedoucího osobního auta. Muž za volantem předjížděl kamion a strážníky ohrozil čelní srážkou. Nyní mu hrozí ztráta zaměstnání, protože je řidičem z povolání.

Byla to běžná služební jízda strážníků, když se proti nim vedle kamionu vyřítil taxík. „Strážník na situaci musel zareagovat. Stihnul zastavit, uklidit vozidlo ke krajnici, ovšem vzápětí se hlídka otočila a řidiče dojela,“ uvedl mluvčí policie Jiří Sejkora. Kdyby strážník duchapřítomně nezpomalil a nepřejel autem až na krajnici, situace by určitě skončila čelním střetem.

„V takovém případě musí řidič vždy zvážit, kdy zahájit předjížděcí manévr tak, aby neohrozil vozidlo jedoucí v protisměru,“ zdůraznil Sejkora. Taxikář si brzy všiml, že za ním jede auto strážníků. Ti ho proto nemuseli pronásledovat dlouho. „Řidič si byl velice dobře vědom, že vozidlo strážníků ohrozil. Ani se nepokoušel daleko ujet, k zastavení došlo za několik desítek metrů,“ pokračoval mluvčí.

Jenže na lítost, byť možná upřímnou, už bylo opravdu pozdě. Jeho manévr mohl v nejhorším případě někoho stát život, a to si hříšník musí uvědomit. „Řidič se vším souhlasil, strážníkům se omlouval za svůj manévr, nicméně i v tomto případě musíme řešit,“ dodal Sejkora.

O výši trestu teď bude rozhodovat správní orgán. Řidiči hrozí až desetitisícová pokuta, sedm trestných bodů a možná i půlroční odebrání řidičského průkazu, což u jeho profese taxikáře znamená vážný problém.

Tagy: