Televize Prima v únoru startuje nový seriál Duch. Zahraje si v něm hvězda z Harryho Pottera

Televize Prima chystá nový seriál Duch. Kromě vyšetřování kriminálních případů se diváci mohou těšit i na pořádnou zápletku. Život kriminalisty Emila Svobody, kterého si zahraje Štěpán Benoni, totiž převrátí duch mafiánského bosse Darka Besarabiče. Toho si nezahraje nikdo jiný než Predrag Bjelac, který se proslavil ve filmu o Harrym Potterovi.

Premiéra nového krimiseriálu Duch startuje už příští sobotu 5. února na Primě. V hlavní roli, Emila Svobodu, si zahraje Štěpán Benoni. Ten působí jako vyšetřovatel v elitní jednotce Národní centrály proti organizovanému zločinu. Je sice policistou, ale ambice a odvaha mu trochu scházejí.

Záda mu bude krýt vyšetřovatelka Radka (Marta Dancingerová), která má na rozdíl od něj pro strach uděláno. Je schopná a ambiciózní žena, která má ráda přesnost, disciplínu. Místy je i celkem ironická. Radčina drsná a odvážná stránka Emilovi chybí. „V tom jsme od sebe na hony daleko,“ potvrdila herečka Dancingerová.

Roli zavražděného mafiánského bosse Darka Besarabiče si zahraje Predrag Bjelac, který si mimo jiné zahrál v jednom z dílů Harryho Pottera. Právě duch této postavy obrátí Emilovi život naruby.

„Jsem velká fanynka Harryho Pottera, a když jsem se dozvěděla, že tady bude můj milovaný Igor Karkarov, tak jsem se z toho lehce fanouškovsky přizhroutila,“ přiznala se smíchem Dancingerová. Právě bývalého smrtijeda Karkarova ztvárnil v Harrym Potterovi herec Predrag Bjelac.

A odkud že sympaťáka s démonickým pohledem a sexy prošedivělými skráněmi ještě tak dobře znáte? Jako mafián řádí hned ve třech českých seriálech, v roli albánského mafiána jde po krku například Jankovi Linhartovi (Marek Lambora) v populárním seriálu Slunečná.

Mafiány hraje často

„Samozřejmě, že tu hraji mafiána, nic jiného se mně nenabízí. Ale je v tom trochu háček,“ naznačil herec, který je po matce Chorvat a po tátovi Srb. Bjelacův Darko je mafián ze staré školy z Balkánu. Zažil rozmach a zlaté časy zločinu v Česku v sladkých devadesátkách. Praha tehdy pro něj byla ráj na zemi. Z Jugoslávie utíkal před válkou, které se aktivně účastnil. Darko v Praze zdomácněl poměrně rychle, během tří let se stal hlavou organizované skupiny. Působil v mnoha odvětvích šedé ekonomiky, nakonec se rozhodl pro obchod se zbraněmi a ten se mu stal osudným.

Role záporáků ale herce nijak moc netíží. „Jsem velice šťastný, že dělám se Štěpánem a s Martou, převážně máme společné všechny obrazy, dobře se bavíme a čas utíká. Celkem bude mít seriál osm epizod, ale každá z nich je velice aktuální a někdy se váže i na to, co se reálně stalo. To je zase nový přístup.“

Krimi novinka vzniká pod taktovkou režiséra Petra Bebjaka a Roberta Švedy v produkci DNA producenta Rastislava Šestáka, která stojí například také za seriály Mordparta a Mordparta 2. Pod scénáři jsou podepsaní Peter Nagy, Tomáš Koňařík a David Laňka.

Skvělé obsazení

Emil Svoboda (Štěpán Benoni)

Pracuje v elitní jednotce v Sekci organizovaného zločinu Národní centrály proti organizovanému zločinu jako analytik. Emil není typický policajt. Je nenápadný, spíš introvert, sice přátelský, ale nikdo v jednotce o přátelství s ním moc nestojí. Emil nevyniká ve fyzických akcích, zkoušky ze střelby dělává na spodní hranici a s kondičkou je na tom obdobně. V čem ale Emil vyniká, je jeho analytické myšlení. Jenomže to není pro jeho na výkon zaměřené kolegy dostatečná motivace, aby s ním chtěli vytvořit dvojici. Nikdo z nich se netěší, když s nimi jde Emil do terénu, a už vůbec nemají dobrý pocit z toho, když jim má krýt záda. Emil ani netouží po tom, aby z něj byl akční hrdina. Rád to přenechá svým kolegům. Jenomže vyšetřování případů na organizovaném zločinu si vyžaduje komplexní lidi. I proto nad Emilem visí neustálá hrozba vyhazovu. Emil je prostě na tuto práci moc měkký. A všichni mu dávají najevo, že by se měl ve své pozici obhájit, nebo odejít.

Darko Besarabič (Predrag Bjelac)

Po smrti balkánskému mafiánovi není souzeno „věčného klidu“. Musí zůstat na tomto světě, dokud nenajde svého vraha. Jeho přítomnost vnímá pouze Emil, pro ostatní je neviditelný, a tak Darko svou přítomností Emilovi dost ztrpčuje život svou neodbytností znát jméno svého vraha. Na druhou stranu Emilovi mnohokrát zachrání život, protože se dokáže v prostředí zločinu skvěle pohybovat. Nesnáší Emilovu rozměklost –⁠ takhle si opravdu dobrého policajta nepředstavuje –⁠ a tak z něj začne dělat chlapa podle svých představ. Je to mafián ze staré školy, z doby, kdy ještě existovala aspoň základní pravidla, proto se mnohokrát diví, kam až dnešní zločin dospěl, a nerozumí tomu, že dnešní zločinci už nemají ,,žádnou čest“.

Radka Vrbová (Marta Dancingerová)

Nechce se definovat přes muže a děti. Chce mít kariéru a úspěch. Ale není ochotna kvůli tomu porušovat pravidla. Chce hrát férově a to očekává i od svých kolegů, které Radka bez výjimky respektuje. Nemá ráda jenom Emila. Vlastně ho nesnáší. Nechápe, proč je součástí jejich jednotky. Dokonce ho podezírá, že je v jejich jednotce krysou, nastrčenou právě Darkovou organizací. Ale časem se jejich vztah promění. Radkou je okouzlen i duch Darko.

Libor Bartoš (Pavel Nečas)

Libor je spravedlivý šéf, trochu stará škola. Je jediný, který dává Emilovi šanci být plnohodnotným členem jednotky. Nechce, aby všichni jeho lidi byli stejní. V jejich různorodosti je podle něho síla celku, který má šanci bojovat se zločinem. Emil sice zkazil důležitou akci, ale zachránil život Radce. Libor vždycky stojí za svými lidmi.

Josef Macek (Petr Batěk)

Josef tvoří nerozlučnou dvojku s mladším sourozencem Václavem. Oba jsou v jádru poctiví policajti, kteří milují svou práci. Dokonale se doplňují, a tak je jejich nadřízení vždycky nechávají pracovat v tandemu. Oba jsou cyničtí bonmotéři. Tím jsou pověstní. Neberou si servítky – rádi si vyhlídnou oběť a tu bombardují svými komentáři. Nejsou za tím zlé úmysly, jenom snaha zpříjemnit si den. Každý nováček v týmu musí projít touhle testovací dvojkou. Radka to zvládla dávno, a tím si vysloužila respekt.

Václav Macek (Pavel Batěk)

Václav je mladší, akčnější a spíš používá pěsti a rychlé nohy než rozum. Neznamená to, že není inteligentní, jenom je více prchlivý než bratr. Kromě verbálních „útoků“ miluje i situační „kancelářské“ šprýmy. Nejvděčnější obětí je pro něj Emil. Nemá totiž smysl pro humor (na začátku) a je vidět, že těžce nese i jejich bonmoty. Co se týče výslechů podezřelých, bratři dokážou být poměrně tvrdí a nekompromisní. Je až zarážející, že si nikdy nelezou na nervy.

Tagy:
duch FTV Prima seriál herci Štěpán Benoni Harry Potter herec krimi natáčení organizovaný zločin Národní centrála proti organizovanému zločinu TV Prima nový seriál Duch Predrag Bjelac Marta Dancingerová Emil Svoboda