Televizor se zabudovanou umělou inteligencí? Novinkám od Samsungu pomáhá zlepšovat obraz

Umělá inteligence hýbe světem. Nejinak tomu je i u elektroniky, kde dokáže překvapivě velké divy. V případě letošních Neo QLED televizorů od Samsungu si umělá inteligence dokáže pohrát nejen s jasem a kontrastem, ale také se samotnou kvalitou obrazu. Díky výkonnému jádru s neurálními sítěmi si například zvládne obsah s nízkým rozlišením sama „dopočítat“ a nabídnout mnohem ostřejší obraz. A zdaleka to není jediná novinka, kterou se mohou televizory od Samsungu pochlubit.

Není žádným tajemstvím, že většina televizních stanic nejen v Česku vysílá v mnohem menším rozlišení, než jaký zvládnou současné moderní televizory. Mnohdy je pak výsledkem rozmazaný nebo „rozkostičkovaný“ obraz, na který se moc dívat nedá – a na velké ploše už vůbec ne. Neo QLED panely od Samsungu nabízejí nejen ultra vysoké rozlišení od 4K po 8K, ale také výkonný procesor s umělou inteligencí, který si hravě poradí i s méně kvalitním obrazem.

V praxi každý záběr na obrazovce důkladně zpracovává soustava neurálních sítí, která vše přepočítává až do rozlišení 8K. Bez ohledu na přehrávaný obsah se tak divák může těšit na kvalitní a ostrý obraz, aniž by musel na cokoliv čekat. Umělá inteligence totiž veškeré výpočty provádí v reálném čase a ve zlomku sekundy. Díky neustále vylepšovanému algoritmu je výsledný obraz navíc jasnější, dynamičtější a živější.

Samsung nezaostává ani po zvukové stránce. Díky zabudovaným reproduktorům Dolby Atmos po celém obvodu Neo QLED televizorů čeká na diváky nejen velkolepá podívaná, ale také kvalitní poslech na úrovni kinosálů, který uspokojí i nejnáročnější nadšence do audia.

Díky speciální funkci sledování hlavního objektu na obrazovce kopírují zabudované reproduktory pohyb předmětů na obrazovce.

Jinými slovy uslyšíte i pocítíte přejezd závodních formulí z jedné strany dráhy na druhou, odlet vrtulníku do rohu obrazovky nebo padající vázu na podlahu. Kvalitní prostorový zvuk je zde zkrátka samozřejmostí. V kombinaci se soundbarem od Samsungu je výsledný zážitek ještě hlubší a působivější. V neposlední řadě běžné televizory při připojení soundbaru své integrované reproduktory vypnou, zatímco funkce Q-Symphony umožní Neo QLED televizorům přehrávat zvuk současně.

Neuvěřitelně tenký a bohatě vybavený

Ani designová stránka nemůže nikoho urazit, spíše naopak. Televizory Neo QLED jsou totiž překvapivě lehké a neuvěřitelně tenké – do tloušťky mají jen 15 milimetrů. Na džungli s kabelů můžete rovněž zapomenout, jelikož je veškerý potřebný hardware vyveden do boxu prostřednictvím jediného kabelu.

Samsung má v nabídce několik typů stojanů nebo také speciální otočný držák s motorkem. Díky němu není problém skrze dálkové ovládání otočit televizor na výšku a sledovat vertikální videa či fotky bez rušivých prázdných ploch po stranách.

Samsung myslel nejen na vášnivé diváky filmů a seriálů, ale také na hráče. Součástí softwarové výbavy jsou cloudové aplikace Xboxu či GeForce Now – stačí připojit ovladač, mít kvalitní internetové připojení, přihlásit se k předplatnému jedné ze zmíněných služeb a následně vesele hrát tituly ze štědré virtuální knihovničky. Výkonný počítač není potřeba, o veškeré výpočty se postarají vzdálené servery.

Nezapomnělo se ani na nadšence do chytré domácnosti. Díky funkci Chat Together můžete snadno vstoupit do diskuzní skupiny a komunikovat v reálném čase s ostatními lidmi, kteří právě sledují stejný obsah. ConnecTime zase zjednodušuje přijímání videohovorů z připojených zařízení a plynulý přechod mezi televizorem a mobilním telefonem, aniž by se přerušil přenos. Nechybí zde ani 3D mapa připojených zařízení SmartThings v domě, díky níž získáte perfektní přehled o stavu své chytré domácnosti.

K mání je hned několik verzí Neo QLED televizorů od Samsungu. Všechny letošní modely si můžete prohlédnout na oficiálních stránkách – rozhodně je z čeho vybírat.

Tagy: