Oblečen do pytloviny šíří v ulicích Budějovic víru v Boha. Lidé ho mají za blázna

Ulicemi Českých Budějovic chodí bezdomovec Jano. Na sobě má pytlovinu a šíří víru v Boha.

Netradiční muž bez domova

Když ho potkáte v Českých Budějovicích, určitě ho nepřehlédnete. Už skoro rok tam na sebe strhává pozornost kolemjdoucích. Řeč je o poustevníkovi Janovi. Oblečen v pytlovině, s holí v ruce a chlebovou miskou šíří mezi lidmi na jihu Čech lásku a víru v Boha. Mnozí ho mají za blázna. Reportér CNN Prima NEWS se ale rozhodl poznat ho trochu blíž.

Ještě v dubnu letošního roku různé internetové weby informovaly, že se po Českých Budějovicích pohybuje záhadná postava nesoucí na ramenou obrovský dřevěný kříž. Nakonec se ukázalo, že se jedná o muže, který prosí kolemjdoucí o peníze. K výdělku akorát používá trochu netradiční metody.

Za získané peníze děkuje a ve jménu Syna, Otce i Ducha svatého lidem přeje hodně štěstí a zdraví. „Následuji Ježíše Krista. Ten stejně jako já chodil a pomáhal lidem,“ sdělil. Za vybrané peníze si buď kupuje jídlo, nebo pomáhá ostatním. Během svého života 46letý poustevník Jano putoval celou republikou. Podíval se i na Slovensko, nakonec ho ale cesty zavedly na jih Čech.

Domov našel na okraji Českých Budějovic, kde si v lese postavil vlastní příbytek. Tam za ním chodí jeho přítelkyně. „Chvíli jsem žil na ubytovně. To bylo v době, kdy jsem měl brigádu a nějaké peníze. Nyní žiju zde,“ pokračoval Jano. I přesto, že je bez domova, má bývalý řezač v tiskárně, truhlář, šermíř a vyučený zedník stále chuť do práce.

Se skupinou bezdomovců například pomáhá za stravenky čistit ulice města. „Je to moc hodný člověk a přál bych si pro něj lepší práci. Myslím, že byl hodně zneužívaný, co se práce týče,“ podotkl koordinátor úklidu František Kyncl. Na řezačce v tiskárně dělal poustevník pět let. „Nejdříve jsem byl na osmdesátce, pak na sto padesátce. Klidně bych se tam vrátil, rozřezával vizitky a letáky,“ říká muž.

Dříve s sebou nosil dřevěný křiž, ten však daroval. Druhý si zatím vyrobit nemůže, protože mu ukradli nářadí. Přesto ho lidé v ulicích Českých Budějovic nepřehlédnou.

Tagy: