Tepelná čerpadla: Jak si spolehlivě vybrat partnera pro zajištění tepla?

Venkovní tepelná čerpadla mohou dokonale ladit s domem

Jiří Hanus o tepelných čerpadlech společnosti Acond

Tepelná čerpadla se v budoucnu pravděpodobně stanou samozřejmou výbavou českých domácností, podobně jako dnes třeba auto nebo vysavač. Oproti zmíněným pomocníkům má jednoznačnou výhodu: Nejen, že majitelům slouží k zajištění vyššího životního komfortu, ale pomáhá také snižovat náklady na chod domu či bytu a naopak výrazně zvyšuje soběstačnost jeho majitele. Je ovšem potřeba vybírat tepelná čerpadla, která dlouho vydrží.

Cokoli si pořizujeme, chceme od toho jedinou věc. Ať produkt dlouho a spolehlivě slouží. V případě tepelných čerpadel, která už zajišťují dodávky tepla v mnohých českých domácnostech, takové očekávání platí dvojnásob.

Na trhu je nepřeberné množství jejich typů i prodejců. Ti zkušení dobře vědí, že vhodně zvolené tepelné čerpadlo vyrobené z těch správných – a především odolných – materiálů vydrží pěknou řádku let.

Český výrobce tepelných čerpadel Acond

  • 30 let zkušeností
  • 8 348 instalací v ČR
  • 213 zaměstnanců

zdroj: Acond.cz

Životnost tepelných čerpadel

Zásadní roli v životnosti moderních dodávek tepla hrají pochopitelně materiály, z nichž jsou vyrobené.

Ochranná schránka z nerezu, nebo lakovaného plechu?

Pokud se majitel rozhodne, že tepelné čerpadlo umístí v bezprostředním okolí domu venku, je více než vhodné zamyslet se nad materiálem, jaký tvůrci použili při výrobě ochranné schránky. „Čerpadlo je díky ní chráněno od nepříznivých faktorů po dlouhé roky. Je jen na vás, jestli zvolíte nerezové provedení nebo lakovaný plech, ale pravdou je, že nerez vždy přežije lakovaný plech,“ vysvětluje narovinu společnost Acond.

Spirálový, nebo rotační kompresor?

I v případě kompresoru mají kupující na výběr. I v tomto případě je ale podle Acond.cz rada jasná: Lepší je kompresor spirálový. „Má prokazatelně delší životnost než kompresor rotační.“

Spolehlivý a dostupný servis

Ten je potřeba ke každému spotřebiči. Prakticky nepřetržitě používaná tepelná čerpadla nejsou výjimkou. „Stejně jako u auta nebo podobného stroje je pravidelný servis pro dlouhodobou a správnou funkčnost tepelného čerpadla klíčový,“ zdůrazňuje Acond.

Servisní služby na dosah

Pokud se porouchá tepelné čerpadlo, je jeho opravu obvykle nutné provést co nejrychleji. To ale především v případě zahraničních dodavatelů může být problém. Je tedy velkou výhodou, pokud majiteli jeho nemovitost vyhřívá český produkt vyrobený z kvalitních součástí od renomovaných dodavatelů.

Při koupi tepelného čerpadla pak specialisté důrazně doporučují se právě na servisní služby velmi dobře informovat. Zásadní je pohlídat si instalaci profesionály, kteří přístroj dobře znají a umí jeho fungování i používání srozumitelně vysvětlit i laikům.

S tím velmi úzce souvisí také soustavné školení a vzdělávání pracovníků v oboru výroby a prodeje tepelných čerpadel. Montáž může trvat i několik dní, vždy by jejich noví majitelé měli vědět, zda je její součástí také napojení na topnou soustavu a rozvod teplé užitkové vody.

Dotace na tepelná čerpadla Acond

Vlastníci nemovitostí, kteří nespadají mezi domácnosti s nižšími příjmy, mohou využít kotlíkovou dotaci z programu Nová zelená úsporám.

Podporované typy zdrojů:

  • Tepelná čerpadla pro teplovodní systém vytápění (min. energetická třída A++)
  • Tepelná čerpadla vzduch-vzduch (min. energetická třída v režimu vytápění A++)
  • Tepelná čerpadla pro teplovodní systém vytápění s přípravou teplé vody připojená k FV systému

Zdroj: Acond.cz

Záruka na produkt i služby

Standardní záruční lhůta platí po dva roky. Mnozí výrobci se dnes při prodeji svých produktů předhánějí v poskytování delší záruky, která zákonem stanovenou dobu výrazně přesahuje. Dávají tak najevo zákazníkům, že na jejich produkty je maximální spoleh. A že případnou poruchu jsou schopni vyřešit. „Acond nabízí záruku na tepelné čerpadlo Acond PRO 5 let a na kompresor uvnitř čerpadla dokonce 10 let. Záruka 5 let na tepelné čerpadlo se vztahuje jak na produkt, tak na servis tepelného čerpadla.

Právě záruka na servis je služba, která není vůbec samozřejmá. A časem může její absence znamenat zásadní potíž.

„Mnoho prodejců čerpadel rozděluje záruku na produkt a služby. Pokud na takové podmínky přistoupíte, musíte počítat s tím, že za 2 roky budou všechny náklady na servis okolo čerpadla už pouze vaše starost – a to můžou být obrovské náklady navíc,“ upozorňuje výrobce Acond.

Obecně platí, že pokud si člověk vybírá produkt, na němž bude záviset soběstačnost i komfort jeho domácnosti, je ideální vybrat si dodavatele s dlouholetou praxí a zkušenostmi. I nováčci v oboru mohu poskytovat kvalitní služby. Ovšem je na místě pohlídat si také profesní minulost prodejce tepelných čerpadel. Ta nám napoví, zda se na něj v případě potřeby budeme moct obrátit i za deset let.

Tagy:
materiál tepelné čerpadlo kompresor čerpadlo ACOND a.s.