Teploty trhají rekordy. Nová maxima naměřila většina stanic, v Doksanech bylo 36,4 stupně

Ilustrační foto

Počasí 9.7.2023 10:20

Česko má za sebou jeden z nejteplejších dní roku. Rekordy pro 9. červenec padly na dvou třetinách ze zhruba 160 dlouhodobě měřicích stanic v Česku. Nejvyšší teplotu naměřili v Doksanech na Litoměřicku, kde bylo odpoledne 36,4 stupně Celsia. Médiím to sdělil Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Vysoké teploty budou v Česku i v dalších dnech.

„Nejtepleji bylo v dolním a středním Polabí,“ podotkl Borovička. Celkem osm stanic zaznamenalo alespoň 35 stupňů. Vedle Doksan to byla Plzeň-Bolevec s maximem 36,2 stupně.

Sledujte RADAR: Platí zpřísněná výstraha kvůli vedru. Teploty někde vyletí až na 36 °C

Následují Kopisty v Ústeckém kraji s nejvyšší teplotou 35,7 stupně, na středočeské stanici Husinec-Řež bylo 35,4 stupně, Dobřichovice u Prahy a Dobřany u Plzně evidují shodně 35,2 stupně a v Plzni-Mikulce a Praze-Komořanech bylo rovných 35 stupňů.

Český hydrometeorologický ústav kvůli vysokým teplotám prodloužil a zároveň zpřísnil výstrahu. Ta před požáry bude trvat nepřetržitě až do čtvrtka, a to na celém území ČR. Nově platí také vysoký stupeň nebezpečí, pokud jde o samotné teploty. Tato výstraha se týká Prahy a části Středočeského, Plzeňského, Ústeckého, Libereckého i Jihomoravského kraje.

V noci na pondělí bude jasno až polojasno, k ránu v Čechách místy až oblačno. Nejnižší teploty dosáhnou 16 °C, na východě a severovýchodě až 14 °C.

V pondělí by mělo být polojasno až skoro jasno, od západu většinou oblačno. Místy se vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Později odpoledne a večer budou srážky i oblačnost od západu ubývat. Nejvyšší teploty se budou držet v rozmezí 30 až 34 °C, na jihu Moravy dosáhnou až 36 °C.

Tagy: