Terorismus v Bruselu: Útočník zastřelil dva švédské fanoušky, křičel islamistická hesla

Po střelbě v centrální části Bruselu zemřeli v pondělí večer nejméně dva lidé a jeden další utrpěl zranění. Útočník, který po nich pálil na ulici, je podle policejních zdrojů na útěku. Informují o tom belgická média. Oběti na sobě měly mít švédské fotbalové dresy. Útočník se podle médií přihlásit k Islámskému státu. Zápas kvalifikace o postup na ME mezi fotbalisty Belgie a Švédska byl po prvním poločase ukončen. Podle belgického premiéra je střelba v Bruselu spojená s terorismem.

V belgickém Bruselu byli v pondělí večer zastřeleni dva lidé ve švédských dresech, informuje web Sky News s odvoláním na belgická média. Jeden další člověk utrpěl zranění. Podle nizozemského listu Het Laatste, který vychází v Antverpách, došlo ke střelbě poblíž náměstí Sainctelette asi kilometr severně od historického centra belgické metropole.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slovák se zastal malého kluka, následovala drsná pomsta. Dostal 23 broků do tváře i těla

Incident se odehrál asi pět kilometrů od Stadionu krále Baudouina, kde hrála Belgie proti Švédsku v kvalifikačním utkání o postup na Euro 2024. Zápas byl kvůli střelbě po prvním poločase ukončen. Mrtvými jsou dle Sudinfo.be dva švédští fotbaloví fanoušci, kteří do Bruselu přijeli na kvalifikační zápas svého týmu. Podle švédské televize TV6 o přestávce zápasu švédští fotbalisté oznámili, že už do druhého poločasu nenastoupí, a belgický tým s tím souhlasil.

Žádný podezřelý zatím nebyl zatčen a policie místo činu uzavřela. Na videu, které obsahuje citlivé záběry a šíří se po sociálních sítích, je vidět, jak střelec v oranžové bundě a bílé helmě přijíždí na motorce k jedné z budov. Poté pronásleduje několik lidí do budovy, přičemž zřejmě drží útočnou pušku. Následně se ozývá několik výstřelů.

Média s odvoláním na záběry z videa poskytnutého svědkem události uvádějí, že muž nejprve vypálil na člověka ve vstupním prostoru jedné z budov a pak střílel na lidi jedoucí v taxi. Poté odjel na motorce. Podle svědků webu Sudinfo.be při činu vykřikoval heslo Alláhu akbar (arabsky Bůh je velký). Web později s odvoláním na své zdroje napsal, že útočníka policie znala a vedla jej na seznamu potenciálních radikálů.

Další video zveřejněné na sociálních sítích ukazuje muže hovořícího arabsky, který říká, že útok provedl ve jménu Boha. Muž v klipu dodává, že zabil tři lidi. Federální prokuratura informovala, že video viděla, ale nemůže potvrdit, že se jedná o střelce. Video a další záběry z útoku ověřuje policie, uvedl web BBC.

Vyšetřování se ujala federální prokuratura zabývající se teroristickými činy, uvedla agentura AFP. Belgie zvýšila stupeň varování před terorismem, napsal web Sudinfo.be. V Bruselu tak podle agentury AP nyní platí nejvyšší stupeň varování před terorismem, pro zbytek země pak druhý nejvyšší.

Podrobnosti incidentu zatím policie nesdělila, po pachateli podle dostupných informací stále pátrá. Belgická prokuratura sdělila, že nic nenaznačuje, že by útok souvisel s aktuální situací v Izraeli.

„Právě jsem vyjádřil upřímnou soustrast švédskému premiérovi po večerním hrozivém útoku na švédské občany v Bruselu... Jako blízcí partneři bojujeme proti terorismu společně,“ uvedl premiér Alexandr De Croo na síti X. Francouzský prezident Emmanuel Macron označil útok za čin islámského terorismu a podle AFP hovořil o Evropě čelící „otřesům“. Švédský ministr spravedlnosti Gunnar Stromer mluvil podle agentury Reuters o hrozné zprávě a dodal, že Stockholm intenzivně zjišťuje podrobnosti. Útok odsoudila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin nařídil posílení kontrol na francouzsko-belgické hranici vzhledem k tomu, že útočník je stále na útěku. Francouzská vláda také aktivovala nejvyšší stupeň plánu ochrany před terorismem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry jako z akčního filmu. Izraelský policista na motorce zlikvidoval dva teroristy

Tagy: