Tesla zahájila výrobu revolučního pick-upu Cybertruck. Má už 1,6 milionu předobjednávek

Zahájení výroby Cybetrucku od Tesly několikrát zpozdil vývoj, a tak se spustila až více než tři roky po debutu prototypu. První nové elektrické pick-upy z výrobních pásů sjedou ještě letos, sériová výroba se pak na plné obrátky v nové texaské továrně rozjede v nadcházejícím roce. O očekávanou novinku je údajně enormní zájem.

Futuristický elektrický pick-up Cybertruck by mohl pro Teslu v případě úspěchu znamenat překročení rubikonu na americkém trhu. Právě konzervativní Texas, kde se novinka začíná vyrábět v nové gigafactory, je totiž rájem pick-upů tradičních značek jako Ford, Chevrolet, RAM či Toyota. Zejména domácí značky kromě sportovních modelů a právě „trucků“, jak se v USA pick-upům říká, prakticky už nic jiného nevyrábí, a pakliže by Tesla dokázala uspět v této klíčové kategorii na domácím trhu, znamenalo by to pro tradiční detroitské automobilky úbytek zákazníků a další ránu.

K TÉMATU: Kuchyň, záchod i ložnice ve skládací ulitě. Na Teslu se prodává kempovací nástavba

Revoluční design

Pick-up Tesla Cybertruck připomíná vozítka ze sci-fi filmů, přičemž jeho předností by měla být odolnost. Elon Musk to už při premiéře prototypu demonstroval tím, že do auta nejprve nechal svého pomocníka bušit kladivem a poté se na Cybertruck i střílelo, přičemž si poradil i s devět milimetrů velkým nábojem.

Paluba podtrhává bláznivý koncept, má uvézt skoro 1,6 tuny. K tomu novinka dostala pořádnou korbu krytou lesklým kovem. Dalších 6 350 kg podle uvedených parametrů utáhne za sebou. Cybertruck se má stejně jako ostatní tesly prodávat v několika verzích.

Základní model bude s pohonem zadních kol, které roztočí jeden elektromotor. Ten dosáhne na pomalejší zrychlení (0–96 km/h za 6,5 s). Další modely budou s náhonem na všechna kola se dvěma elektrickými jednotkami. Všechny verze se mají lišit dojezdem. Základní cena vozu by v přepočtu neměla příliš překročit milion korun.

První vyrobený Cybertruck, jehož fotku automobilka zveřejnila, se částečně skrývá za zástupem zaměstnanců firmy, ale je však pravděpodobné, že finální tvar se víceméně neliší od známého prototypu.

Už teď je model úspěšný

Jestli se potvrdí informace, že výrobce obdržel 1,6 milionu předobjednávek na nové Cybertrucky, bude nový elektromobil hitem ještě dřív, než se rozběhne jeho sériová výroba. S tou se počítá napřesrok s tím, že texaská gigafactory by měla časem chrlit až půl milionu revolučních pick-upů ročně.

V rozhovoru s akcionáři Tesly před několika měsíci generální ředitel Elon Musk řekl, že konečný produkt bude „lepší než očekávání“. Mezi konkurenty tohoto modelu v segmentu elektrických „full size trucků“ budou podle Muska patřit modely jako Rivian R1T, Ford F-150 Lightning, Chevy Silverado EV, Ram 1500 REV, GMC Sierra EV a Hummer EV.

MOHLO VÁS MINOUT: Společnost Tesla má na krku další malér. Zaměstnanci tajili stížnosti na nespolehlivost aut

Tagy:
elektromobil elektromobilita Elon Musk USA pick-up Tesla Motors Tesla Cybertruck