Nehoda vlaků na Slovensku: Na místě byly desítky zraněných, zasahovali letečtí záchranáři

Na Slovensku se srazily dva vlaky.

Na Slovensku se srazily vlaky

Na železniční trati mezi Varínem a Vrútkami na Slovensku se v pátek v podvečer srazily dva vlaky. Na místě bylo několik desítek zraněných, z toho čtyři těžce. Zasahovat museli i letečtí záchranáři.

K nehodě došlo pod Strečnem, kde do stojící soupravy osobního vlaku narazila lokomotiva, která mu mířila na pomoc. Uvedl to mluvčí Železniční společnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč. „Příčiny a okolnosti této nehody jsou v současnosti předmětem vyšetřování,“ doplnil. Na místo zamířil ministr dopravy Andrej Doležal, napsal web Topky.sk.

Web Aktuality.sk brzy po nehodě sdílel informaci, že jeden ze strojvedoucích nepřežil. Následně ale dodal, že ji zatím nelze ověřit z oficiálních zdrojů. Zprávu před 21. hodinou vyvrátili policisté. „Můžeme vyloučit, že by v souvislosti s nehodou došlo ke ztrátám na životech,“ napsali.

V úseku trate Varín - Vrútky je PRERUŠENÁ DOPRAVA z dôvodu nehodovej udalosti. Z uvedeného dôvodu je v danom úseku až do ODVOLANIA zavedená NAD. Zdroj fotografii: Zilinak.sk

Posted by Obmedzenia prevádzky na tratiach ŽSR on Friday, June 3, 2022

Doprava v úseku Varín–Vrútky byla v důsledku nehody přerušena, kolem 22. hodiny dopravce ohlásil částečnou obnovu provozu po jedné koleji a se sníženou rychlostí. Řada vlaků z a do České republiky nabrala v důsledku nehody i několikahodinová zpoždění. Kvůli zásahu záchranářů byla uzavřena i silnice v blízkosti nehody.

NEHODA VLAKOV MEDZI VRÚTKAMI A VARÍNOM - aktualizácia o 21:50 hod. 11 ambulancií ZZS na mieste udalosti ošetrilo a...

Posted by Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Friday, June 3, 2022

Web Aktuality.sk uvedl, že se ve vlaku nacházelo zhruba sto osob. Ministerstvo zdravotnictví informovalo, že 11 sanitek zdravotnické záchranné služby ošetřilo a vyšetřilo na místě události celkem 74 pacientů, z nichž 34 bylo převezeno do nemocnic v Martině, Žilině, Ružomberku, Dolním Kubíně a Považské Bystrici. Podle policie, jejíž vyšetřovatelé provádějí úvodní úkony, bylo 11 lidí zraněno středně a čtyři vážně.

‼️AKTUALIZÁCIA ‼️ - 23.40 hod. 🚨Hasiči zasahujú pri železničnej nehode v okrese Martin 🚨🚒 Na mieste udalosti bolo...

Posted by Hasičský a záchranný zbor on Friday, June 3, 2022

Mluvčí společnosti Air-Transport Europe (ATE) Zuzana Hopjaková pro agenturu TASR uvedla, že na místo nehody přiletěla posádka záchranářů ze Žiliny, která jednoho pacienta v kritickém stavu převezla do Martina. „Jednapadesátiletý muž byl s vážnými zraněními na více částech těla převezen do univerzitní nemocnice,“ uvedli záchranáři. Na místo se následně posádka vrátila pro 43letého muže, který měl lehčí zranění.

Mluvčí hasičů Katarína Križanová doplnila, že na místě události zasahovalo 21 profesionálů z Martina, Žiliny, Trenčína, ze Záchranné brigády HaZZ v Žilině a z Bánovců nad Bebravou a dobrovolní hasiči z DHZO Sučany, Lipovec, Martin-Priekopa. Přijeli také dva evakuační autobusy a na místě byl i posttraumatický tým.

Do nemocnice za zraněnými zamířil ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský. Státní tajemnice Lenka Dunajová Družkovská telefonovala s řediteli nemocnic v Martině a Žilině, kteří potvrdili, že situaci mají pod kontrolou a všem se dostává potřebné lékařské péče.

Tagy:
nemocnice Slovensko vlak havárie vrtulník srážka záchranáři Andrej Doležal Vrútky Žilina Vladimír Lengvarský Air – Transport Europe Železničná spoločnosť Slovensko Varín