Thajsko se rozloučilo s oběťmi masakru ve školce. Děti i dospělí byli zpopelněni společně

Thajsko se v úterý naposledy rozloučilo s oběťmi útoku, při němž bývalý policista minulý týden zabil 12 dospělých a 24 dětí, velkou část z nich ve školce. Kremací ve třech buddhistických chrámech skončily smuteční obřady, které začaly o víkendu a během nichž byly v celé zemi spuštěny vlajky na půl žerdi. Šlo o nejtragičtější útok jednotlivce na civilisty v dějinách země, informovala agentura AP.

Podle agentury AFP byl obřad výjimečný i v tom, že oběti byly zpopelněny kolektivně, 19 z nich před chrámem, asi tři kilometry od místa, kde se v čtvrtek v provincii Nóng Bua Lampchu masakr stal. Kremace ostatních se pak konala v dalších dvou nedalekých chrámech.

Některé ze zabitých dětí, z nichž nejmladším byly teprve dva roky, byly podle agentury AP oblečeny do kostýmů lékaře, vojáka či astronauta podle toho, čím se chtěly v dospělosti stát. Pietním místem se stal už krátce po tragédii prostor před školkou, kde útočník začal střílet. Lidé k budově k fotkám zabitých dětí přinášeli hračky, květiny a svíčky.

Pohřební obřady se konaly pod záštitou thajské královské rodiny, celá země byla útokem otřesena. Podobné činy nejsou v Thajsku časté.

Tělo útočníka bylo spáleno už v sobotu v sousední provincii, protože chrámy v místě tragédie mu obřad odmítly uspořádat, uvedla AP.

Čtyřiatřicetiletý bývalý policista začal střílet 6. října kolem 12:30 místního času (8:30 SELČ) ve školce v provincii Nóng Bua Lampchu. Některé děti, které právě spaly po obědě, zabil nožem. Poté z místa činu uprchl, autem najížděl do lidí, některé zranil, další osoby zastřelil. Pak dojel domů, kde zabil manželku a syna a nakonec sebe. Podle vyšetřovatelů byl útočník propuštěn před několika měsíci od policie kvůli drogovým deliktům, kvůli nimž byl ráno v den útoku před soudem.

Tagy: