Řádění hurikánu Ida má první oběť, milion lidí je bez elektřiny. Živel už zeslábl

Hurikán Ida, který v neděli dorazil nad americký stát Louisiana jako hurikán čtvrté kategorie, si vyžádal první oběť a postupně zeslábl na nejnižší stupeň. Stále ho ale provází vítr o síle 155 kilometrů v hodině a vydatné srážky. Bez dodávek elekřiny je podle televize CNN ve státech Mississippi a Louisiana asi milion odběratelů, včetně celého města New Orleans. Elektřinu v New Orleans mají jen majitelé vlastních generátorů.

Ida zasáhla stát Louisiana v neděli kolem poledne místního času jako hurikán druhé nejvyšší kategorie z pětibodové škály. Provázel ji vítr o rychlosti až 240 kilometrů v hodině. Ve čtvrté kategorii se udržela nad pevninou asi šest hodin, což je podle CNN relativně dlouho. Například loňský hurikán Laura, jenž zasáhl rovněž Louisianu, se v téže kategorii udržel jen tři hodiny. Později Ida dále zeslábla až na nejnižší stupeň a postupuje dál na sever, v dalších dnech se má stočit na severovýchod.

Kvůli silnému větru už zůstalo bez proudu asi milion odběratelů, z toho většina v Louisianě (na 941 100) a zbytek v Mississippi. V Louisianě oznámily úřady i první úmrtí v důsledku pádu stromu.

Silný vítr také poničil dvě nemocnice v okrese Lafourche Parish na jihu Louisiany, v nichž jsou i pacienti s COVID-19. Podle agentury AP vichr v nemocnici v obci Cut Off na jihu způsobil „značné škody“, poškodil střechu, ale nikomu z pacientů ani personálu se nic nestalo. V témže okrese je také poškozeno jeho hlavní vodovodní potrubí, takže některé části okresu jsou bez dodávek vody.

Hurikán Ida meteorologové označují za mimořádně nebezpečný. Vlády ve státech Louisiana a Mississippi vyhlásily nouzový stav a obyvatele vyzvaly, aby buď opustili své domovy, nebo aby je řádně zabezpečili a schovali se na nejbezpečnější místo.

Americký prezident Joe Biden vyhlásil v postižených oblastech stav velké katastrofy, což umožní tamním úřadům čerpat federální pomoc.

Na stát Louisiana přitom udeřil přesně 16 let po hurikánu Katrina, který si tehdy na jihovýchodě USA vyžádal na 1 840 obětí, z toho většinu právě v Louisianě. Katrina značně poničila město New Orleans a jeho okolí. Místní úřady nyní doufají, že větším škodám zamezí protipovodňové zábrany, které tam po Katrině vybudovaly.

Tagy: