Tisíce lidí v centru Prahy podpořily LGBT. Uctily památku obětí z bratislavského baru

Tisíce lidí se ve středu sešly na Václavském náměstí v Praze, aby uctily památku obětí homofobní vraždy v Bratislavě. Organizátoři a vystupující během tříhodinového shromáždění vyzývali k zastavení šíření předsudků vůči LGBT+ lidem a přijetí zákona, který by umožnil uzavřít manželství i párům stejného pohlaví. Akci s názvem Společně proti nenávisti podpořili svým vystoupením hudebníci, zpěváci, herci i některé další veřejně známé osobnosti.

„Musíme společně zastavit, aby se šířily předsudky, které krmí tu nenávist. Motivace toho teroristy byla krmená veřejnými vyjádřeními veřejných osobností včetně politiků a političek,“ uvedl Czeslav Walek z iniciativy Jsme fér. Připomněl nedávnou výzvu 23 organizací, které vyzvaly vládu a Parlament k přijetí legislativy k ochraně LGBT+ lidí. Výzvu už podepsalo přes 17 tisíc lidí.

Zrovnoprávnění LGBT+ lidí na shromáždění podpořila také vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Laurenčíková. Shromáždění se jako divák účastní rovněž senátor Miloš Vystrčil (ODS), který by měl pokračovat jako předseda horní parlamentní komory, či pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

V Bratislavě v polovině října 19letý mladík zastřelil dva muže ve věku 23 a 26 let a vážně poranil 28letou ženu před barem Tepláreň, který navštěvují lidé z komunity LGBT+. Střelec z místa činu uprchl a později spáchal sebevraždu.

Na sociální síti podle prokuratury před činem umístil manifest namířený proti členům komunity LGBT+ a také Židům. Slovenská policie případ vyšetřuje jako terorismus. Muž podle ní u gaybaru zaútočil poté, co mu nevyšel záměr útoku na slovenského premiéra Eduarda Hegera. V Bratislavě a v Žilině se ve středu podle slovenských médií konala poslední rozloučení s oběťmi vraždy.

Tagy: