Růst důchodů štěpí i penzisty. Není třeba, tvrdí jedni. Další vědí, kam by peníze navíc dali

Průměrně o tisícovku a deset korun k tomu si mohou polepšit důchodci, pokud ve Sněmovně neprojde návrh na snížení valorizace. Přestože by některým výraznější navýšení penzí pomohlo, jiní zastávají názor, že se bez tisícovky navíc obejdou.

Pokud Sněmovna schválí návrh na snížení červnového růstu důchodů, dostanou senioři přidáno v průměru 760 korun. V opačném případě zákonem stanovený automat navýší průměrné penze o 1 770 korun.

Jde tedy o více než tisíc korun, které mohou pro některé seniory hrát významnou roli. „Bude určitě velký doplatek na elektřinu, takže bych to použila na to a jinak na léky,“ popsala v anketě CNN Prima NEWS jedna z dotazovaných seniorkek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do důchodu v 68? Číslo jak vytažené z klobouku, kritizuje Švihlíková. Navrhla vlastní řešení

Podle některých seniorů jsou důchody příliš nízké a vláda by proto neměla valorizaci snižovat. „Samozřejmě bych to utratil, ten důchod není zas tak veliký,“ sdělil další z dotazovaných seniorů.

Jiní by sice věděli, co s tisíci korunami navíc udělat, ale zároveň se prý obejdou i bez nich. „Asi bych to dal manželce, aby si něco koupila. Jinak ale souhlasím s tím, aby to snížili, protože naše hospodářství je na tom špatně a důchodci by to měli pochopit,“ podotkl další ze seniorů.

S tím, že tisícovku navíc důchodci nepotřebují, souhlasí i další dotazovaná seniorka. „Myslím, že si ji nezasloužíme, protože kvůli Babišově přeplácení důchodců jsme se dostali k takovéhle inflaci. Myslím si, že když budeme bez tisícovky, bude to dobře,“ sdělil seniorka.

Vládní návrh na omezení valorizace důchodů je od úterý předmětem tvrdého politického boje v Poslanecké sněmovně. Opozice předem slibovala, že zástupci koalice zažijí obstrukční peklo – to je také strategie, které se již po několik dní drží.

Tagy: