Schmarcz: Za naštvané penzisty si vláda může sama. Právo na vysoký důchod ale neexistuje

Pokud se důchodci těšili na 1 700 korun a bude z toho 700 korun, tak budou naštvaní. To si ale vláda způsobila sama – byla zbabělá a neudělala změnu loni. V pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS to uvedl komentátor Martin Schmarcz. Přiznal, že právo na vysoký důchod ale neexistuje. Aktuální výši penzí považuje za dostatečnou.

„Neexistuje žádné právo na vysoké důchody. Existuje závazek dávat důchodcům tolik, kolik si země může dovolit a co odpovídá tomu, kolik mají pracující a rodiny s dětmi. Za Babiše byly důchody 39 procent čisté mzdy, dnes dosahují 50 procent. Důchody nejsou nízké, jsou dost vysoké. Vyšší, než si můžeme dovolit,“ podotkl komentátor Info.cz Martin Schmarcz.

Problém je podle něj v tom, že vláda s mimořádnou valorizací důchodů přišla pozdě. „Samozřejmě, pokud se důchodci těšili na 1 700 korun a bude z toho 700 korun, tak budou naštvaní – to si ale vláda způsobila sama,“ míní. Podle něj je nutné si uvědomit, že jsou důchody placeny průběžným systémem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sněmovní peklo nekončí. Došlo na okrádání dětí, nejisté pohlaví i lečo a recept na paštiku

„Jsou placeny podle toho, jak země vydělává. Podle toho, kolik vydělávají děti důchodců a kolik mají (peněz) rodiny. Není mravné, aby důchodci žili lépe než rodiny s dětmi. Stejně tak by bylo nemravné, kdyby si senioři žili daleko hůře než rodiny s dětmi. Musí zde být nějaká úměra. Ale problém si vláda způsobila sama – byla zbabělá a neudělala to loni kvůli prezidentským volbám,“ dodal Schmarcz.

Debaty se ve vysílání CNN Prima NEWS zúčastnil také komentátor deníku Právo Thomas Kulidakis. „Nevíme, zda pokus vlády o to, aby snížila valorizaci, projde. Ale opakuji, je to morální otázka. Jednou budeme všichni v seniorském věku a myslím, že vyžít s 20 tisíci korun průměrného důchodu není na žádné velké vyskakování,“ podotkl.

Tlačí nás datumy i peníze

Kroky vlády v pořadu K věci na CNN Prima NEWS naopak obhajoval poslanec KDU-ČSL Jiří Navrátil. „Tlačí nás datumy a samozřejmě i peníze. Uvědomme si, že pokud máme změnit vzorec pro letošní červnovou valorizaci důchodu, máme čas do 22. března. Kdybychom k tomu nepřistoupili, dosáhl by schodek ve státním rozpočtu více než 34 miliard, příští rok by to už udělalo 58 miliard. Musíme být zodpovědní,“ zdůraznil.

I přes obstrukce ze strany opozice ve Sněmovně věří, že se mimořádnou červnovou valorizaci prosadit podaří. „Uděláme pro to maximum. Ve Sněmovně necháváme mluvit opozici, vyjadřují se ale také koaliční poslanci nebo ministr Marian Jurečka. Vše má ale své mantinely. Není možné, aby sedm hodin předčítali (opozice) například bakalářskou práci nějakého studenta nebo vysvětlovali vyplácení důchodů v Evropě. Musíme projednávat to, co je v Česku,“ pokračoval poslanec.

Návrh mimořádné valorizace se snaží vláda prosadit ve stavu legislativní nouze. Řada expertů a zejména opozice však takový krok označují za protiústavní. „Když se ptáme právníků, mají více názorů. Opravdu to případně může skončit až na Ústavním soudu. My jsme přesvědčeni, že děláme správnou věc ve správnou chvíli. Případná žaloba nám za to stojí. Chceme být zodpovědnou vládou, nikoliv vládou alibistů,“ dodal Navrátil.

Tagy: