Tlustý: Česká vláda přilévá proti Rusku hořlavinu do ohně, líbí se jí zoufalství

Vlastimil Tlustý

Co Čech, to politik! (426)

Exministr financí a bývalý významný činovník ODS Vlastimil Tlustý kritizuje kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) v souvislosti s kroky směrem k ruské invazi na Ukrajinu. Podle bývalého ministra vláda pravidelně přilévá olej do ohně. Kritický byl v pořadu Co Čech, to politik na CNN Prima NEWS směrem k vládnoucí koalici i expremiér Jiří Paroubek.

Tlustý prohlásil, že česká vláda by se směrem k Rusku neměla vyjadřovat tak ostře, jak doposud činila. „Ať je člověk, jaký chce, je potřeba s ním jednat,“ řekl na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina, který v únoru zahájil invazi na Ukrajinu. Tlustý zmínil, že se mu líbí například postup Rakouska. „Tam já vidím mnohem více snahy najít východisko a nepřilévat do ohně olej,“ doplnil exministr.

Česká vláda se podle něj chová opačně. „Když může, tak přileje ještě trochu hořlaviny,“ poznamenal. Na místě premiéra Petra Fialy by podle svých slov kabinet více kočíroval a snažil se proti Rusku neprojevovat ještě více vášně. „Jim se zjevně ta vypjatá atmosféra líbí. Líbí se jim to zoufalství, které zachvátilo českou společnost,“ řekl dále ve vysílání CNN Prima NEWS na adresu členů české vlády Tlustý.

Paroubek v pořadu Co Čech, to politik řekl, že oproti slovům představitelů tuzemské vlády si nemyslí, že by Česko bylo kvůli konfliktu na Ukrajině samo ve válce. Ačkoliv ruskou invazi podle něj Putin nemůže ospravedlnit, neodpustil si kritiku směrem k Ukrajině. „Že by byla zrovna ideálním státem, pro který bych chtěl válčit, to asi ne,“ pronesl Paroubek. V zemi podle něj dnes „neexistují politické strany“.

Tlustý varuje před ekonomickým propadem ČR

Tlustý si do současné vlády rýpl mimo jiné i kvůli jejím krokům ohledně krocení inflace. Ta v Česku již přesáhla 12 procent a stále roste. Exministr financí na jedné straně část viny přikládá hospodaření předešlé vlády Andreje Babiše (ANO), která podle něj velmi zbytečně zadlužovala stát zejména v covidové krizi.

Na straně druhé pak současný Fialův kabinet kritizuje, že je podle něj nečinný. „Teď vše nasvědčuje tomu, že ekonomické důsledky nečinnosti této vlády povedou k tomu, že ekonomický propad bude nejstrašnější mezi zeměmi EU,“ prohlásil Tlustý ve vysílání CNN Prima NEWS.  Podle něj nelze rostoucí inflaci a další problémy svádět především na válku na Ukrajině.

Tagy: