Tragédie u slavného norského skaliska: Z výšky několika stovek metrů se zřítil muž, nepřežil

Norské úřady vyšetřují tragické úmrtí muže, který spadl v pondělí ze slavného skalního bloku Preikestolen, který se vypíná do výšky 604 metrů nad hladinou jednoho z fjordů na jihozápadě Norska. Unikátní přírodní útvar je oblíbeným cílem návštěvníků z celého světa. Jedinečného místa využili i hollywoodští filmaři pro natáčení jednoho z dílů akční série Mission Impossible, informoval web CNN.

Nehoda se stala asi 150 metrů od ikonického vrcholku skalního bloku, upřesnila norská veřejnoprávní televize NRK. Podle kriminalistů nic nenasvědčuje tomu, že by muž zemřel cizím zaviněním. „Policie vyšetřuje celou událost jako nešťastnou náhodu,“ uvedla pro CNN policejní mluvčí Nina Thommesenová. Očití svědci nešťastného incidentu potvrdili, že muž nešťastnou náhodou podklouzl a zřítil se ze srázu.

ČTĚTE DÁLE: Svědci srážky vlaků v Pardubicích: Strašná rána a pak děsivé ticho. Tragédii zachytila kamera

Povětrnostní podmínky byly v pondělí v okolí fjordu zrádné. „Bylo tam mokro a místy i trochu kluzký povrch,“ popsal situaci kanadský turista Rejit Piruchuri. Zároveň přiznal, že měl sám obavy z podklouznutí.

Skalní blok Preikestolen, česky kazatelna, se nachází nedaleko města Stavanger a vypíná se do výšky 604 metrů nad Lysefjordem. Ročně jej navštíví odhadem 300 tisíc lidí. Světovou proslulost přinesl skalnímu bloku v roce 2018 hollywoodský kasovní trhák Mission Impossible – Fallout. Norská skaliska ve snímku představovala hory v regionu Kašmír, který leží na hranicích Indie a Pákistánu. V hlavní roli neohroženého agenta americké CIA se zaskvěl slavný herec Tom Cruise, který na skaliscích natáčel řadu riskantních scén.

V rámci propagace filmu se Preikestolen proměnil v srpnu 2018 na jeden večer v adrenalinové letní kino. Odhadem dva tisíce filmových nadšenců absolvovalo kvůli shlédnutí filmu náročný čtyřhodinový výšlap.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  Rusko podle Putina nechce globální konflikt. Nedovolíme ale, aby nás ohrožovali, řekl na přehlídce

Tagy: