Svědci srážky vlaků v Pardubicích: Strašná rána a pak děsivé ticho. Tragédii zachytila kamera

Hasiči zasahující na místě nehody

Hasiči zasahující u nehody vlaku v Pardubicích

Tragickou nehodu osobního a nákladního vlaku, ke které došlo v Pardubicích ve středu pozdě večer, zachytila kamera. Cestující i místní svědci popisují strašlivou ránu a následné absolutní ticho, které panovalo na místě nehody krátce po střetu.

Cestující vlaku Martin Bujňak řekl, že ucítil obrovskou ránu. Po nehodě má odřenou nohu. Z vlaku se dostal sám. „Jsem vděčný za to, že můžu žít,“ řekl cestující.

ČTĚTE TAKÉ: Čtyři mrtví po srážce vlaků v Pardubicích. O příčinách nechci spekulovat, řekl Kupka

Na místě byl i pardubický policista Roman Mrkvička, který novinářům řekl, že jej na místě překvapilo absolutní ticho. „Jenom se po kolejích pohybovaly osoby, zjevně v šoku,“ uvedl. Jeden z vagónů byl silně zdeformovaný a uvnitř byli zaklínění lidé. Někteří byli zraněni, popsal situaci. Hasiči se nejdříve snažili cestující držet ve vagónech, protože to bylo nejbezpečnější.

Rachot způsobený nehodou byl slyšet přes celé Pardubice a vyrušil místní ze spánku. „Srážka nás probudila. Manželka si myslela, že někde v okolí spadl dům,“ sdělil pro iDNES.cz jeden z pardubických politiků, který žije poblíž.

Cestujícím pomáhali psychologové

Ve vlaku RegioJet cestovalo kolem 380 osob, informuje HZS Pardubického kraje na svých webových stránkách. Nákladní vlak převážel karbid vápenatý, ale jeho první dva vagony byly prázdné, a nedošlo tedy k úniku nebezpečné látky.

Záchranáři ve spolupráci s Dopravním podnikem města Pardubice převezli nezraněné osoby na hlavní nádraží v Pardubicích. Tam jim byl k dispozici tým psychologů, který cestujícím poskytl první psychickou pomoc. Příčiny nehody jsou zatím vyšetřovány.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Cyklistku za Cvikovem smetl kamion, střet zabrala kamera. Řidič nedodržel minimální odstup

Tagy: