Tornádo nezabíjelo jen lidi. V Moravské Nové Vsi usmrtil silný vítr desítky býků

Čtvrteční tornádo na Hodonínsku poškodilo kromě obydlí a vesnic také vinohrady a zemědělské podniky. Vinohrady v okolí Lužic jsou naprosto zdevastované, uvedl prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray. Provoz Agromoravia v Moravské Nové Vsi je prakticky zničený, řekl ředitel firmy Vladimír Mazuch. Na místě zahynuly desítky býků.

„V podstatě je u nás škoda stoprocentní. Veškeré zemědělské stroje jsou zničené, dva kombajny, osm traktorů. Jako jediní v republice jsme zpracovávali sladkou kukuřici, ale celá zpracovna je zničená, neuděláme vůbec nic,“ poznamenal Mazuch.

V Agromoravii měli ve čtvrtek na výkrm 430 býků, podle prvních odhadů 30 zvířat zahynulo pod sutinami, zbylé si majitel odváží. Zástupci Státní veterinární správy kolem poledne sdělili, že uhynulých býků je minimálně 80, počet mrtvých zvířat ale dále aktualizují. A škody vznikly i na plodinách, přestože o nich zatím vedení firmy nemá přesnou představu.

„Polnosti budeme objíždět odpoledne, máme jich 250 hektarů. Ale co je kolem farmy, kde byl zasetý hrách, to je všechno pryč. Na farmě zmizely sloupy, stromy, ploty,“ dodal Mazuch s tím, že pojišťovací makléři, s nimiž společnost spolupracuje, přijedou osobně na místo, aby pomohli vyčíslit škody. Ty podle něj půjdou do stovek milionů.

Ředitel Agromoravie zatím neznal stav 40 hektarů vinohradů, které firmě patří, podle prezidenta Svazu vinařů Tibora Nyitraye po vinohradech v trase tornáda nezůstalo prakticky nic.

Vinohrady prakticky zmizely

„Ráno se mi podařilo spojit s několika vinaři v nejpostiženější oblasti. V Lužicích mi jeden z nich řekl, že před deseti dny mu kroupy potloukly hrozny, ale teď už žádný vinohrad nemá. Tornádo vyrvalo ze země sloupky, vedení a keře i s kořeny. Uprostřed té spoušti prý leží litinová vana, kterou vítr odkudsi přinesl,“ popsal Nyitray.

V Hruškách o pár kilometrů dál lidé hlavně řeší, jak zajistit základní životní potřeby a místo na přespání. Tornádo se sice vyhnulo vinohradům, ale prošlo přes vinné sklepy. „Poškodilo hodně sklepů včetně jejich vybavení, a to nejen u vinařů, kteří vyrábí pro vlastní potřebu, ale také u profesionálních vinařů,“ dodal Nyitray.

Za dobrou zprávu označil prezident Svazu vinařů informaci ministerstva zemědělství, které vyzvalo všechny v postižené oblasti, aby hlásili poškození potravinářských podniků včetně těch vinařských. „Snad se povede najít prostředky na obnovu vinohradů. Náklady jsou odhadem tak milion korun na jeden hektar vinohradu,“ dodal.

Tagy:
smrt zvířata býk tornádo vinařství vinice okres Hodonín Moravská Nová Ves vinohrad zničení Lužice Agromoravia Státní veterinární správa České republiky Svaz vinařů České republiky Brno-Vinohrady