Zemřel Emil Boček, poslední český pilot RAF. Ke 100. narozeninám mu přál i Karel III.
vinařství
Výpis příspěvků ke štítku „vinařství“
Bere cennosti, ničí majetek. Vinařství na Moravě terorizuje zloděj, škody jsou statisícové
Zatím neznámý zloděj řádí ve vinařstvích na jižní Moravě. Nezajímá se ale o poklad Moravy. Místo vína bere cennosti, peníze a ničí majetek. Za sebou nechává statisícové škody. Vinaři jsou už zoufalí, a proto na sociálních sítích zveřejnili záběry možného pachatele.
BIO vinaři volají po konci poplatků do vinařského fondu
BIO vinaři každoročně odvádějí do vinařského fondu mnohonásobně více, než se jim vrací ve formě podpory. Více než dvacetinásobek peněz, které do vinařského fondu BIO vinaři přinesou, se dává na podporu projektů nedbající o ochranu přírody. BIO vinaři jsou znevýhodněni, jelikož ze své podstaty je výroba BIO vín dražší. BIO vinaři si propagaci a osvětu ochrany přírody skrz chování spotřebitelů musí zaplatit sami, a volají po ukončení odvodů do vinařského fondu.
Víno je třeba pěstovat s úctou i odvahou. Takový je recept z Mikulova
Ve víně je pravda. Alespoň se to říká. A navíc si s každým douškem vychutnáváte také historii a tradice několika generací. Společně teď navštívíme vyhlášené vinice na jihu Moravy – třeba Ořechovou horu nebo Dunajovické kopce, kde víno pěstují s láskou a pokorou. A veškerá péče se vinařům vrací v nezaměnitelné chuti.
Úcta k tradicím i přírodě. Víno z Perné je plné slunce i srdečnosti
Malebné údolí, které protíná národní přírodní rezervace Děvín, v dáli Pavlovské vrchy, všudypřítomný nádech historie a v neposlední řadě sluncem zalité vinice. To je obec Perná ležící nedaleko Mikulova. A to všechno dohromady napovídá, že jde o domov dobrého vína.
Obytným vozem napříč Českem: Jih Moravy nabízí kulturu, historii a především víno
Jižní Morava – ráj vína. Nápojem pravdy v tomto regionu nasáklo skoro vše, zdejší zelené lány vinic, stezky pro pěší i cyklotrasy. Na možnost dát si sklenku narazíte ráno i večer a skoro všude. S obytňákem jsme zamířili do Velkých Bílovic, kde nám chybělo jediné: Víc času, abychom zdejší nejen přírodní krásy mohli užít do syta.
Dobré víno potřebuje kromě sluníčka i čas. Jak zraje ve Velkých Pavlovicích?
Vyrobit dobré víno není nic jednoduchého. Stojí za tím velké úsilí mnoha lidí a také sklepmistrů, kteří se starají o to, aby lahodný mok dobře uzrál. My jsme se proto vydali na jižní Moravu do Velkých Pavlovic nedaleko Pálavy, kolébky českého vinařství, abychom zjistili, jak náročná je cesta od vinné révy z vinice až po nablýskané láhve, které se dostanou do rukou milovníků vína.
Festival vína v Pardubicích: Víno je o lásce a péči, ale také o radosti a pohodě
Ve víně je pravda. Tohle rčení známe všichni. Ale znáte Festival vína v Pardubicích? Jeho pětadvacátý ročník se uskutečnil na zdejším zámku. Návštěvníkům kromě gastronomických zážitků potěšil jazýčky i výběr z českých i světových vín. Zkrátka přitom nepřišli ani pivaři.
Sezona burčáku začala o týden dřív. Na co si dát při jeho koupi pozor?
Začíná sezóna burčáku. Už několik dnů je k dostání i k ochutnání nejen ve vinařstvích, ale také u stánkařů. Někteří prodejci ho plánují letos zdražit, jiní se chtějí držet cen z loňska. Burčák se vyrábí z nejranějších odrůd vinné révy a musí pocházet z hroznů sklizených a zpracovaných v Česku.
Ráj bonsají na Slovácku: K vidění jsou jich tisíce, některé jsou staré stovky let
Slovácko je odjakživa rájem vinařů a milovníků folklóru. Málokdo ale ví, že tam najdete i království bonsají. Umění miniaturizace stromů v misce se majitel muzea ve Starém Městě věnuje už přes třicet let. Za tu dobu nashromáždil nejvíce bonsají ve střední a východní Evropě. Některé z nich jsou staré stovky let.
Vinařství Cibulka je chloubou Pálavy. Zdejší bio víno je oceňované i ve světě
Slunce, péče a láska. To jsou hlavní ingredience, které potřebuje dobré víno. Alespoň podle Petra Cibulky, který před lety založil rodinné vinařství. Na rozdíl od většiny vinařů na Moravě se věnuje především červenému vínu, které pěstuje bez používání chemie. A jak zaznělo v pořadu Prima Česko investovaná energie se mu vrací. Chuť bio vín z Pálavy si oblíbili nejen lidé v Česku, ale i ve světě.
Víno začátkem roku zdražuje hlavně kvůli energiím. O kolik si připlatíme?
Zdražuje skoro vše, na co se podíváte. A dojde i na víno. Někteří vinaři už s přepisováním cenovek začali, další se na to chystají. Tlačí je k tomu rostoucí ceny lahví, kartonů a hlavně energií.
Archeologové objevili starodávný prsten. Kouzelný kámen ametyst měl bránit kocovině
Pokud jde o současné léky na kocovinu, někdo přísahá na syrové vejce, jiný na koktejl Bloody Mary. Nicméně existuje celá řada dalších „zaručených receptů“. Ovšem archeologové provádějící vykopávky v izraelském městě Javne našli docela jiné řešení z dob minulých, a to zlatý prsten s ametystem. Uvedl to zpravodajský server CNN.