Tragédie na triatlonu. Srážka motorky s cyklistou skončila smrtí, závod pokračoval dál

Na nedělním triatlonu série Ironman v Hamburku došlo k tragické nehodě, při níž se srazil jeden ze závodníků na kole s doprovodnou motorkou. Řidič motocyklu po kolizi zemřel, zatímco triatlonista vyvázl s těžkým poraněním. Lehká zranění utržil i jeden z kameramanů. Organizátoři se navzdory fatálnímu incidentu rozhodli závod nepřerušit, jezdci ovšem museli u místa nehody z kola sesednout a vést ho. To vyvolalo sérii nevhodných vtipů ze strany sportovních komentátorů, kteří se o závažnosti srážky dozvěděli až později.

K nehodě došlo krátce před devátou hodinou ráno, zhruba dvě a půl hodiny po začátku závodu. „Na cestě je příliš mnoho motorek,“ zhodnotil v průběhu vysílání na německé veřejnoprávní stanici ARD komentátor a bývalý mistr světa v sérii Ironman Sebastian Kienle. Obavy o bezpečnost při cyklistické části zaznívaly kvůli některým úzkým úsekům silnice již před začátkem závodu, připomněl magazín Sportschau.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přežily děti v džungli po pádu letadla? Vojáci našli nové stopy, případ sleduje celý svět

Závod měl být původně po srážce ukončen, později byla ve hře možnost alespoň jeho zkrácení. Tu nakonec organizátoři odmítli a sportovcům umožnili pokračovat až do cíle. Devět vedoucích závodníků mohlo po incidentu pokračovat bez přerušení, ostatní museli u místa nehody zastavit a své kolo vést, uvedl německý deník TZ. Podobné zdržení na jezdce čekalo i při druhém kole, kdy se stále odklízely následky srážky.

Komentátoři netušili, že došlo k tragédii

Okolo tří tisíc závodníků tlačících svá kola do mírného kopce okolo místa nehody zřejmě pobavilo komentátory. „Vypadá to na den pěší turistiky,“ vtipkovali. „Je to trochu jako přespolní běh. Mají štěstí, že tam nejsou žádné ovce,“ pokračovali s humorem. Podle jejich původních informací totiž měli být účastníci nehody v pořádku, o závažnosti situace se komentátoři dozvěděli až později. „Jsou to neuvěřitelné a kuriozní výjevy, ještě ke všemu na mistrovství Evropy. Nikdy jsem nic takového neviděl,“ komentoval situaci Sebastian Kienle.

Závod byl zároveň kvalifikací na mistrovství světa. První místo získal Francouz Denis Chevrot, za ním se podle oficiálních výsledků umístili Belgičan Pieter Heemryck a Dán Kristian Høgenhaug.

Na čtvrté příčce skončila německá legenda triatlonu Jan Frodeno. „Bylo to strašně chaotické. Byl jsem těsně vedle něj. Vypadalo to, jako kdyby se jeho kolo roztříštilo na tisíc kousků,“ sdělil podle deníku Bild po závodě novinářům otřesený sportovec. Trojnásobný světový šampion se po letošním roce chystá ukončit profesionální kariéru.

Tagy: