Motorkář nepřežil děsivou srážku v Nemčicích. Policie zveřejnila video a nabádá k opatrnosti

Tragická nehoda na Slovensku si vyžádala život 75letého motorkáře, který zřejmě nedal přednost jinému jezdci na křižovatce. Slovenští policisté se začínající motorkářskou sezonou vyzvali řidiče k opatrné jízdě, okolnosti nehody zároveň stále vyšetřují. Znepokojivé záběry ze srážky dvou strojů, na nichž postarší muž skončí pod koly motocyklu, zatímco druhý řidič přepadne na vozovku přes řídítka, zachytila kamera.

„Motorkářská sezona začala a v Topolčanském okrese už má svoji první oběť. Záchranné složky byly včera v odpoledních hodinách vyslány k dopravní nehodě, která se stala na křižovatce v obci Nemčice,“ uvedla policie Nitranského kraje na Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Finalistka soutěže krásy zemřela po pádu z koně. Nejhezčí anděl v nebi, truchlí fanoušci

Při nešťastné havárii zemřel 75letý řidič motocyklu BMW, který pravděpodobně nedal přednost dvacetiletému řidiči stroje značky Honda. Staršího motorkáře přepravili vrtulníkem do Fakultní nemocnice v Nitře, kde svým zraněním podlehl. Zkouška na alkohol u mladšího řidiče byla negativní.

Na hrůzném videu je vidět, jak starší řidič vjíždí ve vysoké rychlosti na hlavní komunikaci, když ztratí nad svou motorkou kontrolu a sklouzne na bok. Při pádu se zřejmě jeho tělo octlo přímo pod koly druhého motorkáře, který v důsledku srážky přepadl přes řídítka. Policie video zveřejnila s varováním všem řidičům.

Množství nehod motorkářů v Česku je stále vysoké

Opatrní by měli být i řidiči automobilů a motorek v tuzemsku. V České republice za první letošní čtvrtletí zemřeli čtyři motorkáři, což je stejný počet jako v tomto období v loňském roce. Například na 1. máje vyhasl život 33letého motorkáře po srážce s traktorem na Břeclavsku. Za období od roku 2013 až 2022 evidují policejní statistiky 32 756 dopravních nehod s účastí motocyklisty, 740 usmrcených motorkářů a 4 370 těžce zraněných, často s trvalými následky.

„I když se množství vážných nehod dlouhodobě snižuje, čísla jsou stále vysoká. Statistiky z let 2011 až 2022 ukázaly, že nejvíce postiženou věkovou skupinou jsou řidiči ve věku 35 až 44 let,“ řekl Jiří Novotný, hlavní instruktor projektu Učme se přežít. Na druhou stranu množství registrovaných motocyklů v České republice každoročně stoupá. Zatímco v roce 2012 bylo podle statistik Svazu dovozců automobilů registrovaných 15 212 nových motocyklů a 11 226 ojetých, v roce 2022 to už bylo 25 561 nových a 17 868 ojetých.

Mezi nejčastější příčiny smrtelných dopravních nehod motorkářů patří nepřizpůsobení rychlosti a přeceňování svých schopností a z toho plynoucí přejetí do protisměru, vyjetí z vozovky či srážka s protijedoucím automobilem. Podle policie ale není vždy na vině řidič motocyklu, například když mu není dána přednost v jízdě.

Tagy: