Tragická nehoda u Mimoně: Auto náraz do vozidla silničářů slisoval, řidič neměl šanci přežít

Na Liberecku zemřel řidič osobního auta po střetu s vozidlem údržby

Čelní srážka auta se silničáři na Českolipsku

Tragickou nehodu vyšetřují policisté na Českolipsku. Osobní auto se tam čelně střetlo s vozidlem silničářů, kteří sekali trávu podél krajnice. Řidič osobního auta na místě zemřel. Co se stalo, není jasné, na místě chyběla jakákoliv brzdná dráha.

Ke střetu došlo v táhlém rovném stoupání na silnici mezi Jablonným v Podještědí a Mimoní. Vozidlo silničářů s dvěma rameny tu sekalo trávu podél svodidel. Krátce po osmé ráno do něj čelně narazilo osobní auto, které muselo jet vysokou rychlostí. Náraz auto slisoval, hasiči museli použít veškerou dostupnou techniku, aby tělo řidiče dostali ven.

ČTĚTE TAKÉ: Děsivá nehoda v USA. Řidička v plné rychlosti vjela na rampu, vůz na videu letěl desítky metrů

„Bylo to velmi zdlouhavé vyprošťování pomocí hydraulického zařízení, použili jsme dva válce, rozpěrný válec i nůžky. Nejprve ale bylo nutné učinit protipožární opatření a po zásahu vozidlo stabilizovat,“ uvedl velitel zásahu Jan Přerovský z hasičské stanice v Jablonném v Podještědí. Ta sídlí hned vedle výjezdového stanoviště záchranné služby. Hasiči i zdravotníci byli na místě nehody do dvou minut po ohlášení, přesto ale osmačtyřicetiletému muži, který v osobním autě cestoval sám, už nedokázali pomoci.

„Jedna osoba bohužel utrpěla zranění neslučitelná se životem, náš lékař konstatoval smrt,“ informoval Michal Georgiev, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje.

Záchranáři také na místě ošetřili dva silničáře, kteří byli v době nárazu v kabině nákladního auta. „Byli odvezeni do nemocnice, byla jim poskytnuta první pomoc, nic závažného jim naštěstí není, jsou po vyšetření. Mají nějaké šrámy a utrpěli hlavně psychický šok,“ popsal jejich nadřízený Hynek Vrabec, cestmistr správy silnic pro okres Česká Lípa.

Zatím není vůbec jasné, co se stalo. „Osobní automobil z dosud nezjištěných příčin přejel do protisměru a ty příčiny jsou zatím předmětem prověřování,“ uvedl stručně Vojtěch Kopřiva, vyšetřovatel českolipské policie.

Takovou nehodu nepamatuji

Na zcela přehledném úseku silnice chybějí jakékoliv známky po brdění, auto narazilo přímo do ramene s tzv. podsvodidlovou sekačkou. Do protisměru muselo přejet plynule, zadek vozidla byl zcela nepoškozený, při jakémkoliv smyku by přitom narazilo do svodidel. Auto silničářů jelo rychlostí zhruba pět kilometrů v hodině zcela při svodidlech. „Za dobu, co pracuji u správy silnic, takovou nehodu nepamatuji,“ tvrdil cestmistr.

Policisté nařídili soudní pitvu zemřelého řidiče a jeho vozidlo bude zkoumat soudní znalec. Podle informací CNN Prima NEWS také vyhodnocují záznam z palubní kamery jednoho z vozů, které tudy v době srážky projížděly. Jestli zachytila i samotný moment přejetí do protisměru, zatím není jasné.

Tagy:
nehoda smrt silnice auto automobil Mimoň srážka čelní srážka silničáři okres Česká Lípa Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje Jablonné v Podještědí