Tragické následky hurikánu na Floridě: Počet obětí stále roste, mrtvých už je přes 80

Bilance hurikánu Ian ve Spojených státech překročila 80 mrtvých. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura Reuters. Agentura AP píše o 65 obětech, AFP o nejméně 62 obětech.

Největší zkázu napáchal hurikán Ian na Floridě, odkud také pocházejí všechny americké oběti s výjimkou čtyř lidí, kteří zahynuli v Severní Karolíně. Bilance podle Reuters pravděpodobně dále poroste s tím, jak záplavové vody ustupují a záchranáři se dostávají hlouběji do oblastí, které byly původně odříznuty od okolí.

Ian udeřil na Floridu ve středu jako hurikán čtvrté kategorie, silou větru se blížil nejvyšší, páté kategorii, a byl tak jedním z nejsilnějších, jaké kdy tuto oblast postihly. Bouře způsobila rozsáhlý výpadek proudu; k dnešnímu ránu je podle monitorovacího serveru PowerOutage na Floridě bez elektřiny 657 tisíc odběratelů.

Hurikán posléze zeslábl na tropickou bouři, nad oceánem opět zesílil a jako hurikán prvního stupně zasáhl Severní Karolínu; provázel ho vítr o rychlosti přes 140 kilometrů v hodině. Než dorazil k americkému pobřeží, způsobil Ian smrt tří lidí na Kubě.

V USA dosáhl počet mrtvých podle agentury Reuters 85, z toho je 81 na Floridě. Pobřežní okres Lee napočítal 42 mrtvých a další čtyři okresy pak 39 obětí. Představitelé okresu Lee čelí kritikám, zda vydali s dostatečným předstihem výzvy k evakuaci, uvádí Reuters.

Místní představitel Cecil Pendergrass v neděli prohlásil, že jakmile se úřady okresu dozvěděly, že bude v dráze bouře, vydaly příkazy k evakuaci. Někteří lidé se přesto rozhodli zůstat. „Já jejich volbu respektuji. Jsem si ale jistý, že toho mnozí z nich teď litují,“ řekl.

Tagy: