Hurikán změnil Floridu k nepoznání. Satelitní snímky odhalují devastaci amerického ráje

Hurikán Ian zesílil a řítí se na Floridu

Řádění hurikánu Ian na Floridě

Hurikán Ian se v týdnu prohnal Floridou a nyní slábne nad Jižní Karolínou. Po odchodu živlu se Američanům naskytl děsivý pohled na spoušť, kterou hurikán zanechal. Pouhých pár dní změnilo populární turistické destinace k nepoznání. Proměnu krajiny na pobřeží odhalily satelitní snímky. Záchranáři stále prohledávají trosky ve zdevastovaných oblastech. Počet obětí hurikánu vzrostl na nejméně 47, jiné zdroje uvádí 72.

Díky snímkům z družice může celý svět vidět proměnu floridské krajiny a urbanistických oblastí. Hurikán Ian například zdevastoval rybářské molo ve městě Fort Myers, kde občané v současnosti začínají odklízet trosky. Starší snímek poetického pobřeží pochází ze 17. srpna, rozdílová fotografie už zachycuje zkázu po hurikánu 30. září.

Smutný osud rybářského mola ukazuje ještě další přiblížený snímek, který zaznamenala americká společnost Maxar Technologies, jež se zabývá výrobou družic.

Také záběry níže porovnávají postup hurikánu ve městě Fort Myers. Tentokrát družice zaznamenala zkázu parku pro obytné vozy, na místě jsou i zničené lodě na bulváru San Carlos. Fotografie dělí pouhé dva týdny.

Další fotografie mapuje destrukci obytných čtvrtí u pobřeží Fort Myers. Snímek ukazuje, že hurikán některé domy naprosto smetl. Na místě zbyly pouze ruiny, jen málo staveb zůstalo na svém místě. Kromě toho snímek ukazuje i rozdrápanou pláž.

Rozborem řádění hurikánu na Floridě se zabývá také společnost Planet Labs, jejíž snímky zachytily těžce zkoušený ostrov Sanibel. Hurikán smetl most, jenž ho spojuje s pevninou. Živel na ostrově srovnal se zemí prakticky všechno.

Hurikán řádil začátkem týdne nejprve na Kubě, posléze ve středu vtrhl na Floridu, odkud pokračoval dále na sever. Podle posledních zpráv už ale živel slábne. Počet obětí hurikánu Ian na Floridě podle agentury AP vzrostl na 47, americká televize ABC uvádí nejméně 72 mrtvých.

Na místo přijede Biden

Předchozí informace o obětech hovořily o nejméně třech desítkách. Záchranáři stále prohledávají trosky ve zdevastovaných oblastech. Floridu ve středu navštíví americký prezident Joe Biden s manželkou, už v pondělí pojedou na Portoriko, oznámil v neděli Bílý dům.

Záchranáři podle sobotních údajů pomohli více než tisícovce lidí ze zaplavených oblastí na jihozápadě Floridy a v její centrální části. Stále ale také nachází nové oběti, z nichž většina se utopila kvůli obrovským vlnám, které hurikán způsobil.

Jeho „neškodné, ale mokré“ zbytky zažili v neděli ráno obyvatelé státu Virgnia, píše agentura Reuters. Stálý vítr dosahuje rychlosti maximálně 24 kilometrů v hodině, v nárazech pak 40, ukazují data amerického Národního centra pro hurikány. Ian nyní míří po trajektorii téměř kolmé na americké východní pobřeží zhruba 200 kilometrů jižně od hlavního města Washingtonu, kde se vrátí nad Atlantský oceán.

Tagy: