Policie zná motiv střelby na finské škole. 12letý pachatel je v péči psychologů, píší média

Policisté u základní školy Viertola ve finském Vantaa 2. dubna 2024

Střelba ve škole ve Finsku

Motivem smrtícího útoku na základní škole ve finském Vantaa byla šikana, tvrdí finská veřejnoprávní televize YLE. Dvanáctiletý pachatel zastřelil stejně starého chlapce a těžce zranil dvě dívky, které v nemocnici bojují o život. Vysoká míra násilí mezi dětmi je v severské zemi dlouhodobým problémem.

Finská policie dopoledne oznámila, že zná motiv pachatele tragické střelby ve škole ve Vantaa. Podle zdrojů obeznámených s vyšetřovacím spisem je za útokem šikana. Dvanáctiletý pachatel je v tuto chvíli v péči psychologů a pracovníků sociálně-právní ochrany dětí. Policie případ vyšetřuje jako vraždu a pokus o vraždu.

ČTĚTE VÍCE: Při střelbě ve finské škole zemřelo 12leté dítě, další dvě jsou zraněné. Vrahem má být spolužák

Střelec podle policie použil legálně drženou zbraň svého blízkého příbuzného. „Střílel ve třídě. V tuto chvíli zkoumáme, jestli střílel i někde jinde,“ uvedl vyšetřovatel Marko Särkä. Řádění mladého střelce nepřežil dvanáctiletý chlapec. Dvě stejně staré dívky jsou těžce zraněné. Pachatel i oběť jsou Finové. Jedna ze zraněných dívek je občankou Kosova, uvedlo kosovské ministerstvo zahraničních věcí.

Událost otřásla finskou společností. „Není divu, že se to stalo,“ řekl v rozhovoru pro deník Helsingin Sanomat sedmnáctiletý gymnazista Zainab Al-Abodi z Helsinek. Podmínky na základních školách na periferii Helsinek nejsou podle něj jednoduché a šikana i fyzické násilí bývají na denním pořádku.

Sám zažil na druhém stupni řadu krizových situací. „Učitelky jen stály s hrnkem kávy v ruce a neudělaly nic. Když je ve škole 800 žáků, není zřejmě vůle určité věci nějak řešit. Jak pro to můžeme něco udělat a neplácat jen prázdná slova?“ ptá se Al-Abodi.

Kriminalita dětí do 15 let je ve Finsku dlouhodobě na vzestupu, upozornila již v loňském roce finská média. Problematické bývají zejména předměstí velkých měst, jako jsou Helsinky nebo Oulu. Dochází tam ke vzniku různých gangů a skupinek výtržníků, které vzájemně soupeří o teritoria a přitom se dopouštějí násilí. „Při řešení kriminality mladistvých je naším největším problémem skutečnost, že nemůžeme použít donucovací prostředky vůči osobám mladším 15 let,“ konstatuje policejní vyšetřovatel Harri-Pekka Pohjolainen.

Okolnosti úterní střelby včetně otázky, jestli pachatel akci plánoval, jsou předmětem dalšího vyšetřování. Finsko v reakci na tragickou událost vyhlásilo den smutku, po celé zemi jsou vlajky svěšené na půl žerdi.

Tagy: