Češi si po tragickém startu připsali další vítězství. Slovince popravil Kubalíkův hattrick

Čeští hokejisté vyhráli na mistrovství světa v Rize nad nováčkem Slovinskem 6:2, přestože ještě v 39. minutě prohrávali 0:2. Hattrickem a jednou asistencí se na tom podílel útočník Dominik Kubalík. Skórovali také kapitán Roman Červenka, obránce Michal Kempný a útočník Jakub Flek. Další zápas čeká svěřence trenéra Kariho Jalonena v sobotu od 11:20 SELČ proti Norsku.

Češi sice prohrávali po gólu Mihy Verliče a přesilovkové trefě Jan Urbase už v 12. minutě 0:2, ale další ztrátu po pondělní porážce s domácím Lotyšskem 3:4 v prodloužení nedopustili. S deseti body ze čtyř utkání se posunuli na druhé místo tabulky slupiny B o bod před Švýcarsko, které má ještě zápas k dobru. Slovinci zůstávají bez zisku.

Podívejte se na zhodnocení předchozí ztráty s Lotyšskem:

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT: Kolik dáte v dějišti MS za pivo, jídlo a lístky? Riga se mění v hlavní město hokeje

Českému týmu nabídl už po 40 sekundách přesilovou hru Crnovič, ale Slovinci se ubránili. Gólman Gračnar si poradil i s Knotovou střelou. Tým kouče Matjaže Kopitara se úspěšně bránil a v čase 7:23 se ujal vedení. Střelu kapitána Urbase tečoval Verlič a od Knotovy brusle se puk odrazil za Vejmelku, který dostal poprvé na turnaji příležitost v brankovišti.

Odpovědět se snažil hned Beránek. Velkou šanci měl obránce Dvořák, který se dostal před Gračnara, ale s bekhendovým blafákem neuspěl. Ve 12. minutě se radovali opět Slovinci. Při Dvořákově vyloučení prostřelil Vejmelku od modré čáry mezi betony Urbas. Jalonenův výběr se těžko dostával k ohrožení branky soupeře a Vejmelka měl nadále práci, především s Pavlinovou tečovanou ranou. Před první pauzou se ještě ocitl sám před českou brankou Simšič, ale minul.

Marné dobývání zatažené obrany Slovinců pokračovalo i v druhé části a navíc Kopitarův výběr byl i nadále nebezpečný. Vejmelka si pohlídal Maverovo zakončení po objetí branky. Gračnara prověřil Kundrátek, ale potom se musel český tým bránit při Chlapíkově trestu, při kterém Vejmelka zlikvidoval Verličovu střelu z levého kruhu. Při Kundrátkově vyloučení zneškodnil gólman Arizony Jegličovu šanci.

V 33. minutě musel Vejmelka opět podržet svůj tým, když si po brejku Slovinců a Panceho přihrávce poradil s bekhendovým zakončením Drozga. Při Magovacově zásahu vysokou holí na Tomáška se dočkali Češi druhé přesilové hry a už ji využili. V čase 38:19 se trefil z pravého kruhu Kubalík.

Do třetí části nastoupil Jalonenův tým s pozměněným složením útoků a tlačil se za vyrovnáním. Mimo skončila Dvořákova střela tečovaná Černochovou bruslí. Při Gregorcově vyloučení už se Češi dočkali vyrovnání. Kubalík si vyměnil puk s Tomáškem a opět z pravého kruhu skóroval. Za 73 sekund našel Voženílek od pravého mantinelu před brankou Červenku, který šikovnou tečí otočil skóre.

V 52. minutě si najel na Sobotkovu ideální přihrávku Kempný a pojistil vedení. V čase 57:49 při power play Slovinců zamířil do prázdné branky Kubalík a dovršil druhý hattrick v reprezentační kariéře. Navíc se s šesti góly i s 10 body dostal do čela statistik turnaje. Výsledek ještě dovršil 64 sekund před koncem Flek, který z pravého rohu ze záporného úhlu překvapil Gračnara. Další šanci měl ještě uzdravený Chlapík, ale slovinského gólmana nepřekonal.

Tagy:
Slovinsko Dominik Kubalík hokej česká hokejová reprezentace Mistrovství světa v ledním hokeji Kari Jalonen