PŘEHLEDNĚ: Kolik dáte v dějišti MS za pivo, jídlo a lístky? Riga se mění v hlavní město hokeje

Čeští hokejisté odehrají v Rize minimálně všechny zápasy ve skupině mistrovství světa a možná zde přidají ještě jeden ve čtvrtfinále. Jestliže ten zvládnou a postoupí do závěrečných bojů, budou se stěhovat k vyvrcholení turnaje do finského Tampere. Pokud se chystáte vyrazit fandit, měli byste o lotyšském hlavním městě něco vědět. Třeba kolik dáte za pivo, lístek na MHD nebo co můžete navštívit. A v neposlední řadě, jestli jsou ještě lístky a za jakou cenu.

Lístky

Na skupinové zápasy pořídíte vstupenky zřejmě i na poslední chvíli, je jich dost. Kromě souboje s domácími hokejisty by s nimi neměl být problém ani před úvodním buly. Co se týče konfrontace s Lotyši, tak zatím jsou, ale dá se očekávat, že se hala vyprodá.

Například na zápas se Slovenskem se pohybují v relacích od 69 euro až po ty lepší na hlavní tribuně za 89. Nejlevnější místa za 29 euro již oficiální prodejce nenabízí. Proti Lotyšsku nyní dostanete paradoxně větší výběr míst, ale také si řádně připlatíte. Za jeden dáte nejméně 89 euro, za lepší sedačku pak 135. S blížícím se začátkem i ty ale budou mizet. Aktuální informace naleznete zde.

ČTĚTE VÍC: Program mistrovství světa v hokeji 2023: Turnaj Češi zahájí pikantním zápasem

Cesta

Prahu a Rigu dělí od sebe 1000 km a přímý let trvá přibližně dvě hodiny. Těsně před šampionátem jsou letenky na tomto spojení beznadějně vyprodané a vyhledávače nabízí ztřeštěné kombinace s přestupem například v Londýně, které cenově vyjdou kolem čtyř tisíc za jednu cestu, nicméně časově i finančně (zpáteční cesta stojí okolo 8 tisíc korun) jsou nevýhodné. Poslední rozumnou možností je pak cesta do Vídně, ze které se dá dostat za přibližně tři tisíce přímo, ale jen v některých termínech a cena pravděpodobně poletí nahoru.

Další zajímavou alternativou je pak autobus. Přímo z Prahy můžete využít několik dopravců a na jednosměrnou jízdenku si připravte přibližně dva tisíce korun, v dopravním prostředku strávíte 24 hodin. Samozřejmě existuje i možnost vyrazit po vlastní ose.

Za volantem pak počítejte, že strávíte z Prahy 17 hodin, pokud se vyhnete kolonám. Nejschůdnější trasou by měla být cesta přes Liberec, Vratislav a Varšavu, dále pak přes Litvu – konkrétně Kaunas a Panevézu. Od hranic to je do Rigy 90 minut. Nejlevnější pumpy jsou v Polsku, v Lotyšsku natankujete za podobné ceny, které znáte z Česka. Co se týče poplatků, neměli byste na trase na žádné narazit.

Co v Rize?

Jde o malé město, které snadno prochodíte pěšky a měli byste všechno stihnout. Určitě doporučejeme návštěvu Vecriga. Jedná se o původní zástavbu, kterou následně obklopily další novější budovy, a patří do světového dědictví UNESCO. Návštěvníkům nabídne úzké uličky, památky a nezapomeňte navštívit jednu z místních cukráren, případně pekáren.

Výběr nejdůležitějších staveb v centru:

  • Dům Černohlavců –⁠ dominanta města
  • Rižský dóm –⁠ největší kostel v Pobaltí
  • Rižský zámek –⁠ prezidentské sídlo
  • Prašná brána –⁠ pozůstatek původního opevnění

Vstupy do významnějších památek se většinou pohybují od pěti k deseti eurům. Za návštěvu určitě stojí také Rižský kanál, uměle vytvořená vodní stavba, která omývá z jedné strany zmíněné Staré město a je ideálním místem pro procházky. Z druhé strany centra teče řeka Daugava.

Vynechat byste neměli ani tržnici, kde naleznete všechno možné od lokálního jídla až po suvenýry. Central market pojí ještě jedna zajímavost – sídlí v bývalých hangárech po vzducholodích Zepelin, takže i fanoušci nezvyklé architektury si přijdou na své.

Zde seženete i oblíbený alkoholický nápoj Lotyšů Černý balzám. Jedná se o bylinný likér, tradiční rižský má například 45 % alkoholu. Ve městě je i spousta zajímavých muzeí,⁠ například Muzeum okupace Lotyšska, které je jedním z nejvyhledávanějších. Více tipů i s mapou pak naleznete zde.

Ubytování

Pakliže si někdo myslel, že by mohlo být ubytování na poslední chvíli problém, neměl by pravdu. Podle vyhledávače je stále k využití velké spektrum pokojů v různé kvalitě, vzdálenosti od centra a ceně.

Samozřejmě už není takový výběr, ale nemělo by se stát, že byste žádnou postel, kde složit hlavu, nenašli. V případě dvou ubytovaných osob se nejlevnější pokoje dají sehnat za zhruba devět stovek, s blížícím se termínem ale mohou ceny šplhat vzhůru.

MHD

Městská hromadná doprava je podobná té v Praze, ale bez metra. O hlavní spojení širšího centra se starají tramvaje. Dá se na ni spolehnout a je levná. Za hodinový lístek dáte 2,30 eura, za jednotlivou jízdu polovinu (a v případě transferu po příletu si něco málo ještě připlatíte). Pro nejlevnější cestování byste si měli obstarat kartičku „Yellow e-ticket“, kterou seženete mimo jiné i na letišti, popřípadě například v automatech na větších stanicích.

Lístek se 24hodinovou platností stojí pět euro, třídenní varianta osm, pětidenní deset euro. Jízdní řády naleznete zde. K hale z centra jede autobus číslo 24. Pohybovat se po městě můžete i na sdílených koloběžkách nebo kolech. Co se týče taxi, vždy je lepší využít služeb aplikací, jako to známe i z českých měst.

Cena jídla a piva

Zatímco v obchodech za běžné potraviny dáte v přepočtu citelně méně než u nás, u piva nebo jídla v restauraci to neplatí. Výjimku tvoří nealkoholické nápoje. Za točené dáte průměrně čtyři eura, za oběd si oproti Česku pravděpodobně čtvrtinu připlatíte. A je možné, že v souvislosti s konáním šampionátu půjdou ceny ještě nahoru.

V hale by měl mít chmelový nápoj cenovku pět euro. Na druhou stranu v Lotyšsku vládne vysoká pivní kultura. Kvalitou a výběrem můžete být velmi mile překvapeni a buďte si jistí, že k mistrovství světa vznikne nejeden speciál.

V obchodech pak stojí lahvová verze ležáku přibližně 1,5 eura. Národním jídlem je sklandrausis. Jde o sladký koláč z žitného těsta s bramborovou a mrkvovou náplní. Bylo by také hříchem neokusit místní pirohy (pīrādziņi) nebo rasols, majonézový salát složený ze zeleniny, rozemletého masa a sleďů. V Rize je platba kartou běžnou záležitostí, ale pozor při opuštění hlavního města, tam už bez hotovosti nemusíte pochodit.

Tagy:
jídlo Slovensko pivo ceny pivovar Lotyšsko Česko Riga Praha Tampere Mistrovství světa v ledním hokeji městská hromadná doprava