Transgender vzpěračka na olympiádě? Kritici sepsali petici a požadují vyřazení

Účast vzpěračky Laurel Hubbardové na Letních olympijských hrách v Tokiu vyvolala emotivní debatu. Proti tomu, aby transgender závodnice měřila síly s ostatními sportovkyněmi, už dokonce u „protinožců“ vznikla petice. Podepsalo ji na 22 tisíc lidí.

Pro příznivce Laurel Hubbardové je výběr třiačtyřicetileté sportovkyně milníkem, jež se rodil desítky let a který je příkladem olympijského ducha, uvádí web CNN. Podle nich by mohla inspirovat další transgender sportovce, kteří jsou ve sportu na všech úrovních nedostatečně zastoupeni.

Jenže tento krok vyvolal i řadu negativních reakcí. Kritici dokonce sepsali petici, informoval britský web Daily Mail. „Možnost účasti transgender ženy zcela ignoruje její fyzické výhody v rychlosti, výšce, vytrvalosti a síle, které muži oproti ženám mají,“ uvádí se v textu. Petici podepsalo už 22 tisíc lidí, kteří požadují, aby byla ze závodů vyřazena.

Fakt, že by se transgender žena měla účastnit olympiády, se nelíbí ani konzervativnímu britskému novináři Piersovi Morganovi. Ten tvrdí, že je transgender žena nebo žena rozdíl. Vzpěračce Laurel Hubbardové dává nespravedlivou fyzickou výhodu.

Belgická vzpěračka Anna Vanbellinghenová dokonce označila účast Hubbardové na olympiádě za „špatný vtip“ a řekla, že je tento krok nefér vůči ženám, jejichž pohlavní identita neodpovídá pohlaví, se kterým se narodili. Hubbardová, která se údajně za širokou publicitu stydí, se do této bouřlivé debaty nezapojila. V krátkém prohlášení pouze uvedla, že je „poctěna laskavostí a podporou“ svých krajanů.

Hubbardová prošla změnou pohlaví v roce 2012, první mezinárodní soutěž poté absolvovala v roce 2017. Nyní je jednou z nejlepších ženských vzpěraček na Novém Zélandu a příští měsíc bude reprezentovat ostrovní zemi na olympiádě v Tokiu.

Tagy:
muž Nový Zéland Tokio Olympijské hry vzpěrač žena petice transgender Daily Mail sport změna pohlaví Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Laurel Hubbardová fyzické předpoklady Letní olympijské hry 2021