Trapas Putinova kamaráda. Africký prezident proslavený pomočením prokázal ruský úpadek

Prezident Jižního Súdánu Salva Kiir s Vladimirem Putinem.

Prezident Jižního Súdánu na návštěvě u Putina

Dříve jednal s nejdůležitějšími státníky planety, po napadení Ukrajiny se už s Vladimirem Putinem skoro nikdo nebaví. A tak musí vládce Kremlu vzít zavděk i někým takovým, jako je prezident Jižního Súdánu Salva Kiir. Při čtvrteční návštěvě afrického lídra v Moskvě se ale jasně projevilo, jak hluboký to je pro Putina úpadek. To když si zmatený Kiir v bizarním kovbojském klobouku nedokázal nasadit sluchátko k tlumočení.

Vladimir Putin všemi silami přesvědčuje své krajany, že řeči Západu o izolaci Ruska jsou pouhou propagandou. Poslední zážitek z Kremlu však každému ukazuje, že se s ruským vůdcem po rozpoutání agrese na Ukrajině baví jen druhá, možná až třetí liga.

Protože k diplomatické elitě má jihosúdánský prezident Salva Kiir zjevně daleko.

Dvaasedmdesátiletý představitel kmene Dinka i na čtvrteční oficiální setkání nakráčel v černém kovbojském klobouku, který podle svých slov dostal od bývalého amerického prezidenta George W. Bushe. Jenže to ještě nebylo to nejhorší. Následně se totiž před překvapeným Putinem předvedl jako kopie Mr. Beana či Charlieho Chaplina, protože si nedokázal nandat sluchátko k tlumočení.

Bezradně si s ním chvíli pohrával, dokonce mu spadlo na zem. Putin se nejdřív shovívavě usmíval, po nekonečných vteřinách trapného představení však jeho tvář zkameněla. Kiirovi musel s použitím techniky pomoci až člen jeho delegace.

Pro Putina je Afrika vzhledem k ruskému odříznutí od zbytku světa důležitá, Petrohrad nedávno hostil i summit lídrů tohoto kontinentu. Jenže pokusy Kremlu o sbližování nezřídka končí rozpačitě – jako v září, kdy syn prezidenta Středoafrické republiky v Rusku udeřil do hlavy lékařku.

Ostatně ani známost s Kiirem není přespříliš prestižní – právě jihosúdánský prezident se na začátku letošního roku proslavil tím, že se při jiné oficiální akci pomočil.

Tagy: