Tři astronauti z USA a Ruska se po půlroce ve vesmíru vrátili domů

NASA

Loď Sojuz MS-16 bezpečně přistála na Zemi

Návratový modul lodi Sojuz MS-16 s jedním americkým a dvěma ruskými astronauty bezpečně přistál v Kazachstánu. Více než půl roku strávili na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) na oběžné dráze Země. Na Twitteru o tom informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Astronauti strávili na ISS 196 dní. Za tu dobu obkroužili naši planetu 3136krát a uletěli více než 133 milionů kilometrů. V kazašské stepi přistáli podle plánu těsně před devátou hodinou ranní místního času (v Česku 5:00).

Podle agentury AP se kvůli koronavirové pandemii museli podrobit všichni členové záchranného týmu, kteří návratový modul vyzvedávali, testům na COVID-19. Karanténou museli projít i rodinní příslušníci astronautů, aby se s nimi mohli setkat krátce po přistání bez rizika, že je nakazí.

Trojice astronautů byla na ISS od dubna, v rámci pravidelného střídání posádek je na oběžné dráze nahradila nová posádka (dva Rusové a jedna Američanka). Ta na stanici doletěla minulý týden. Další let SpaceX se čtyřmi kosmonauty na palubě by měl k ISS vyrazit v listopadu, NASA ale zatím přesné datum neuvedla.

Tagy: