S menstruační krví na plavkách. Intimní snímek triatlonistky obletěl svět, sklidila uznání

Tak vypadá skutečný ženský sport. Čím více bariér se nám podaří prolomit, tím lépe. Tato slova napsala britská triatlonistka Emma Pallantová Browneová na svůj Instagram, kde sdílela svou fotografii ze závodu, na které je patrné, že menstruuje. Intimní snímek obletěl celý svět a ačkoliv by mohli někteří považovat viditelnou skvrnu za trapas, Pallantová Browneová to tak rozhodně nevnímá. Možnost menstruovat považuje za dar. Slavná sportovkyně si vysloužila uznání i od mnohých svých kolegyň.

„Oslava úžasných žen ve sportu a stejně úžasných mužů, kteří je podporují. S pokorou jsem přijala množství zpráv od mužů a žen (chystám se dát ještě jednu šanci menstruačním kalíškům) o nehezké realitě závodění v době menstruace. Tohle je pravý ženský sport a čím více bariér se nám podaří prolomit, tím lépe,“ napsala na svém Instagramu Pallantová Browneová. Vysvětlila, proč si na tento závod vzala plavky ve světlých barvách.

„Pro kontext (a doufám, že to odpoví na mnoho otázek): Závodila jsem v plavkách, protože se při horkých závodech přehřívám a omdlévám, při menstruaci mám také vyšší tělesnou teplotu. Na chladnější závody mám celorozepínací plavky v tmavých barvách, ale se světlými barvami jsme experimentovali kvůli tomu, že tolik nepřitahují teplo,“ uvedla triatlonistka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Každý druhý Čech začal šetřit na sportu. Výrazně klesla obliba jógy, v módě je plavání

Vysvětlila také, proč nechala fotografii „v původním stavu“ a viditelnou skvrnu na plavkách „neodstranila“ pomocí Photoshopu. „Upravit ji znamená, že je na ní něco špatně. Pokud jste mi napsali, že 99 procent žen, které znáte, by se nad tím zhrozilo, tak právě proto to sdílím, protože na tom opravdu není nic špatného. Je to přirozené,“ napsala Britka.

Za skutečnost, že menstruuje, je vděčná. V mládí s tím totiž měla problémy. „Jako dospívající dívka s poruchou příjmu potravy a běžkyně jsem menstruaci neměla, takže to vnímám jako dar. Proto pokud máte takovou fotku, schovejte si ji, opatrujte ji, vzpomeňte si, jaký jste v těžký den předvedly výkon, protože jednoho dne s tím možná pomůžete někomu jinému,“ pokračovala Pallant Browneová. Vzápětí se v komentářích dočkala velkého uznání za to, že dokázala otevřeně promluvit o tabuizovaném tématu. Podpory se jí dostalo i od mnohých jejich kolegyň.

„Miluji to. Miluji, když mám periodu, protože je to důkazem toho, čeho jsme jako ženy schopné,“ napsala triatlonistka Skye Moenchová. „Důkazem, jak jsou naše těla silná a plně funkční,“ doplnila.

Olympionička Stephanie Twellová napsala: „Holka moje! Jsem na tebe tak pyšná, že jsi taková, jaká jsi, Em! Fantastická nebojácná ženskost.“

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dámské hygienické potřeba mají zůstat v nejvyšší sazbě DPH:

Tagy: