Každý druhý Čech začal šetřit na sportu. Výrazně klesla obliba jógy, v módě je plavání

Až 53 procent Čechů loni omezila své investice do sportu. (Ilustrační foto)

Krize ovlivňuje i vztah Čechů ke sportu

Současná ekonomická situace výrazně ovlivňuje také vztah Čechů ke sportu a pohybu. Až 53 procent z nich loni omezilo své investice do sportovních aktivit. Češi přitom sportovat chtějí. Pouze 6 z 10 lidí však má pohyb alespoň dvakrát týdně. Vyplývá to z průzkumu uskutečněného v roce 2022 společností MultiSport Benefit ve spolupráci s agenturou NMS Market Research.

Průměrné měsíční výdaje Čechů na sportovní aktivity vzrostly za poslední rok o 18 procent. Se zdražením sportovišť se setkala téměř polovina z nich.

„Po konci koronavirové pandemie se Češi vrátili k pohybu. Za sportovce se považují dvě třetiny z nich, tedy o polovinu více než před rokem. Jako jedna z hlavních překážek k pravidelnému pohybu se však začíná projevovat tlak současné finanční krize. Třetině lidí brání nedostatek peněz v tom, aby vedli zdravější životní styl. Pouze 15 procent dotázaných uvedlo, že žádné bariéry nemají a žijí zdravě,“ uvedl CEO společnosti MultiSport Benefit Miroslav Rech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vémola zvažuje konec kariéry. Nevzal jsem si lehkou písemku, říká o soupeři pro poslední zápas

Jak ukazují výsledky průzkumu MultiSport Index, Češi přitom sportovat chtějí. Pouze 6 z 10 lidí však má pohyb alespoň dvakrát týdně. I přes to, že oproti roku 2021 ubylo téměř 10 procent Čechů, kteří do sportu neinvestují vůbec, může aktuální finanční krize prohloubit úbytek sportovců a bránit rozmachu zdravého životního stylu v České republice.

„Zdá se, že se Češi po covidu pustili do sportování s vervou. Nicméně 42 procent z nich nesportuje ani dvakrát týdně, přitom doporučená zdravá dávka pohybu pro dospělého člověka je třikrát týdně. Jedině tehdy lze dodržovat zdravý životní styl, dbát o své vlastní zdraví a předejít případným zdravotním komplikacím,“ upozornil Dalibor Pastucha, dětský a tělovýchovný lékař z lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Roste obliba plavání či fitness center

S odchodem pandemie ubyl také zájem o procházky či výšlapy do hor. Oproti roku 2021, kdy do přírody na vycházky vyráželo 52 procent Čechů, se turistice věnuje pouze 48 procent dotázaných. Podobně klesla také obliba jógy a pilates, které cvičí pouze 14 procent dotázaných. Naopak vzrostla popularita plavání a fitness center.

„I přes to, že mezi nejpopulárnější sporty patří stále procházky, jejich obliba oproti loňskému roku klesla. Všimnout si naopak můžeme nárůstu nejen tazkvaných intenzivních sportů, mezi které řadíme silový trénink v posilovně, tanec či běhání na pásu, ale také rekreačních sportů, kam patří především plavání. Většina Čechů se jim však stále nemůže věnovat v dostatečné míře,“ uvedl Rech. Kromě již zmíněné finanční bariéry je pro lidi nejčastější překážkou nedostatek času či vůle.

Naopak motivací k pravidelnému pohybu pro více než dvě třetiny Čechů je cítit se celkově a psychicky dobře. Pro 24 procent z nich je to hlavní důvod, proč cvičí.

Kvůli hubnutí či nabírání svalů poté cvičí téměř desetina Čechů a šesti procentům z nich pomáhá pravidelné cvičení ke snížení stresu. Jako prevenci budoucích onemocnění vnímá pohyb poté také šest procent sportovců. Pro zábavu či zlepšení kondice cvičí častěji muži, ženy naopak zase kvůli snižování stresu nebo aby se cítily psychicky lépe.

Tagy: