Třicet let od nalezení Ötziho: Zabilo jeho prokletí sedm lidí?

Před třiceti lety způsobil poprask objev muže v ledu. Pravěký válečník dostal přezdívku Ötzi. Jak upozorňuje týdeník 5plus2, zkoumání jeho ostatků provázela řada neštěstí.

Když 19. září 1991 němečtí manželé Erika a Helmut Simonovi coby turisté objevili mumii pravěkého horala, netušili, kolik slávy, ale i nešťastných událostí, to přinese. Říkali si, že jde asi o zemřelého horolezce, jenže vědci je vyvedli z omylu: Zachovalé tělo pochází z pozdní doby kamenné a na východním hřebeni hory Fineilspitze v jihotyrolských Ötztalských Alpách „odpočívá“ již 5 300 let.

A ve stejných horách skončil svoji životní pouť i jeho nálezce Helmut Simon. „Scvrklou mrtvolu“ Ötziho měl vcelku rád, dokonce ho označoval za svého „třetího syna“ a tvrdíval, že k nálezu „ledového muže ho zavedli bohové“.

Série podezřelých úmrtí

V říjnu 2004 Helmut Simon vyrazil na túru do hor. V mizerném počasí riskoval, ve svých 67 letech byl sám. Nalezli ho až o osm dní později, propadl se do rokle hluboké 100 metrů. Vyznavači mýtů hned spekulovali o prokletí. Pravěký Ötzi prý byl šamanem, nikoliv jen lovcem či pastevcem.

Údajně o tom svědčí vzácná měděná sekera, luk a šípy i tetování s léčebnou silou, která ledový muž měl. Navíc Helmut nebyl první obětí. Soudní patolog Rainer Henn, který holýma rukama balil pravěkou mrtvolu do vaku na tělo, zemřel při autohavárii jenom rok po nálezu. Jel přednášet o pokroku ve zkoumání mumie.

Za další rok zahynul v lavině horolezec Kurt Fritz, jenž přivedl Henna k místu nálezu Ötziho. Dokumentaristu Rainera Hölzla, který natočil objev mumie pro televizi, zabil nádor na mozku. A výčet smrtí pokračuje. Hodinu po pohřbu Helmuta Simona umřel na infarkt jednatřicetiletý šéf týmu horské služby Jürgen Schmalz, který Simonovo tělo našel. Roztroušené skleróze pak podlehl profesor Konrad Spindler, jenž Ötziho jako první pitval. Sedmou obětí je archeolog Tom Loy, který zemřel, když dokončoval knihu o ledovém muži. Trpěl nemocí cév.

Někdo věří na pomstu „ledového muže“, někdo mluví o obyčejné shodě náhod. Třeba Katharina Hersel z muzea v Bolzanu, kde je Ötzi vystaven, prokletí odmítá a konstatuje: „S mumií přišlo do styku více než 150 vědců. Většina z nich je naprosto v pořádku a dožívá se vysokého věku.“

Komu by připadlo bohatství, kdyby se Čechům podařilo objevit „diamantový“ nebo „zlatý“ asteroid? Více informací se dozvíte v pátečním vydání týdeníku 5plus2 a na www.5plus2.cz.

Tagy:
hory muzeum Alpy horolezec objev prokletí pomsta šaman 5plus2 Ötzi ledový muž Bolzano Helmut Simon Konrad Spindler Kurt von Fritz