Trocha magie ve formuli 1. McLaren vyzrál na příjemné starosti průkopnickým řešením

Čím více sponzorů, tím méně ekonomických starostí. Jednoduchá rovnice platí i ve formuli 1. Tým McLaren jich má pro nadcházející sezonu hodně, až to přináší drobný problém: Jak zajistit, aby byli všichni podporovatelé dostatečně vidět? Britská stáj přišla v prostředí motorsportu s inovativním a trochu kouzelným řešením.

Dávno je pryč doba, kdy na monopostech ve formuli 1 dominovaly tabákové společnosti. Konkrétně u McLarenu aktuálně nahrazují cigarety Marlboro nebo West loga prohlížeče Googlu, logistické společnosti DP World, prodejce hodinek Richard Mille, počítačového giganta Dell…

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Formule 1 vysadila cigarety a rapidně přibrala. Dramatická proměna vozů za posledních 15 let

Mecenášů má tradiční tým více než 40, což by za normálních okolností mohlo znamenat, že pro všechny na modelu MCL60 ani nebude místo. Ovšem stáj sídlící v anglickém Wokingu přišla s průkopnickým řešením.

Už na konci minulé sezony testovala proměnlivý reklamní panel a od nové sezony – kterou vykopne 5. března Grand Prix Bahrajnu – ho nasadí do ostré akce. Díky displejům nacházejícím se po obou stranách pilotů Landa Norrise a Oscara Piastriho je možné každých 45 sekund zviditelnit jiného partnera.

Ve formuli 1 je velkým tématem sebemenší nárůst váhy monopostu, ovšem „kouzlo“ z dílny McLarenu přináší jen 190 gramů navíc, jak informuje americký novinář Joe Pompliano.

Kamery umístěné podél trati těžko mohou propagované společnosti na měnícím se displeji zachytit, nicméně přenosy závodů nabízí takřka neustále prostřihy se záběry z kamery umístěné nad kokpitem. Technologie se nyní testuje i na helmách jezdců.

Pro prostředí F1 jde o inovátorský krok, avšak sportovní fanoušci už mohou obdobné moderní pojetí reklamy znát například z hokejového prostředí, kde se o protáčení firem starají mantinely.

Nová sezona královny motorsportu bude mít hned 23 zastávek, což je rekordní počet závodů. Titul mistra světa znovu po roce obhajuje Nizozemec Max Verstappen z Red Bullu.

Tagy:
reklama Formule 1 motorsport sport sponzoři Lando Norris McLaren Racing Oscar Piastri