Trochu jiná střídání. Brankář na minutu do hry, odchod legendy se specifickým účesem

Střídání ve fotbale je za běžných okolností obyčejný rituál. Hráč jde dolů z taktických důvodů, případně protože už nemůže, nebo je zraněný. Letošní Euro ale přineslo dvě výměny hráčů, které upoutaly značnou pozornost. Na svědomí je mají Italové a Severní Makedonci.

Napřed k tomu, co v nedělním utkání s Walesem předvedla „squadra azzurra“. Italové už před tímto zápasem měli jistý postup a v základní jedenáctce se tak našli hráči, kteří byli do té doby na šampionátu opomíjeni. V bráně však zůstala jednička Gianluigi Donnarumma. Nepustil gól, nezranil se, přesto v 89. minutě šel ze hřiště, když ho nahradil 34letý Salvatore Sirigu.

Leckdo si v tu chvíli říkal, co italský trenér Roberto Mancini tímto vskutku neortodoxním tahem zamýšlí. Má to být pro zkušeného brankáře rozlučka s reprezentací? To by ovšem nedávalo smysl, protože v další fázi turnaje – nebo pouze na tréninku – se může stát ledacos a Sirigu by tak musel do akce.

Odhalení přinesl informovaný novinář Nicky Bandini. Podle něj je Mancini ještě nyní trochu špatný z toho, že si během domácího mistrovství světa 1990, kde Itálie získala bronz, coby útočník za celé Euro v nabitém týmu nezahrál ani minutu. A tak nechtěl, aby podobné zklamání zažil i Sirigu, gólman Turína FC.

Daleko evidentnější byl záměr u střídání v zápase Nizozemska proti Severní Makedonii. Byť i v tomto utkání šlo o nevídaný odchod z trávníku. Makedonský fotbal nemá příliš známých tváří, ale minimálně jednu si každý fotbalový nadšenec vybaví. Goran Panděv se dokázal během kariéry prosadit v předních italských klubech, a tak ho měla veřejnost dlouhé roky na očích.

Na probíhajícím Euru se stal v 37 letech nejmladším hráčem v historii země, který na mistrovství Evropy skóroval. Říkáte si, že je to zvláštní? On byl totiž i vůbec prvním mužem, který kdy v dresu Severní Makedonie vstřelil na ME gól, což se mu povedlo proti Rakousku. Stát z Balkánského poloostrova si užíval premiérovou účast na kontinentálním šampionátu. Mimochodem, místenku na Euro nevystřelil Makedoncům v listopadové baráži nikdo jiný než právě Panděv.

Jenže věk nezastavíte, a tak bylo jasné, že fotbalista – jenž během kariéry proslul speciálním účesem, který způsobily velmi brzy řídnoucí vlasy – po Euru v reprezentaci skončí. Už před duelem s Nizozemci bylo rozhodnuto o tom, že cesta Severní Makedonie na mistrovství Evropy bude po 90 minutách u konce. Utkání se tedy neslo v duchu rozlučky Gorana Panděva, který byl v roce 2010 u titulu v Lize mistrů s Interem Milán.

Před výkopem dostal z rukou nizozemského kapitána Georginia Wijnalduma oranžový dres s číslovkou 122. Přesně tolik startů si Panděv připsal za národní tým.

V tom posledním odehrál 68 minut, pak ho kouč Igor Angelovski stáhl. Ikona nemohla opustit pažit amsterdamské arény jen tak. Hráči Severní Makedonie vytvořili Panděvovi uličku a symbolicky ho vyprovodili za potlesku na lavičku. Ještě než se loučící hráč ocitl mimo hrací plochu, už se z jeho očí draly ven slzy.

„Bylo mi velkou ctí pracovat pět a půl roku s hráčem, který šel ostatním příkladem a laťku pro novou generaci nasadil vysoko,“ poznamenal trenér Angelovski k útočníkovi momentálně působícím v Janově.

Tagy:
Wales EURO 2020 střídání fotbal sport Severní Makedonie Gianluigi Donnarumma EURO 2021 mistrovství Evropy ve fotbale Goran Pandev italská fotbalová reprezentace Roberto Mancini Salvatore Sirigu makedonská fotbalová reprezentace Goran Panděv Igor Angelovski Mistrovství světa ve fotbale Mistrovství Evropy ve fotbale