RADAR: O víkendu se čekají tropy, výstraha platí do odvolání. Podívejte se, kde má pršet

Počasí, fontána

Tropické teploty v česku neberou konce, následující dny budou ve znamení třicetistupňových veder. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vydali až do odvolání varování před vysokými teplotami. Výstraha platí pro celé území České republiky.

V sobotu by měly teploty v maximálních hodnotách dosáhnout 29 až 33 stupňů Celsia. Vyplývá to z předpovědi meteorologů z ČHMÚ. První víkendový den by mělo být jasno až polojasno. Srážky by se měly objevit pouze výjimečně, a to na severovýchodě území.

ČTĚTE TAKÉ: Silné bouřky u českých hranic si vyžádaly několik zraněných. V Rakousku se hledá vodák

Teploty by měly v neděli ještě mírně stoupnout. Denní maxima by se měla pohybovat mezi 30 a 34 stupni Celsia. Přes den by mělo být jasno až polojasno, oblačno by mohlo být na západě země. Na severu a severozápadě Česka by se místy mohly objevit přeháňky.

Příští týden by měl pokračovat v nastaveném trendu. V pondělí by mělo být jasno s teplotami až 33 stupňů Celsia. Stejnou maximální teplotu meteorologové předpovídají i na úterý. Větší oblačnost s dešťovými srážkami by měla do Česka přijít ve středu. Teplota by se však měla i nadále pohybovat nad 30 stupni.

Situaci nejen ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Dlouhodobé teploty nad 30 stupni Celsia vedly ČHMÚ k vydání výstrahy. Před tropickými teplotami varují celé území České republiky, a to až do odvolání. Podle expertů hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace.

„Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ doporučují meteorologové.

Tagy: