První snímky z tragédie ponorky Titan. Záběry dokládají ničivou implozi v hlubinách Atlantiku

Ponorné plavidlo Titan, na jehož palubě zahynulo pět lidí.

VIDEO: Tragický konec pátrání po ponorce. Co se s Titanem stalo a jak pokračuje vyšetřování?

Zbytky ocasního kuželu plující po dně Atlantského oceánu – to ukazují první zveřejněné snímky vraku ponorky Titan, které ukázala Pobřežní stráž USA. Fotografii, jež prezentovala při pondělním slyšení, však vyšetřovatelé pořídili již během loňského pátrání. Při katastrofické nehodě plavidla tehdy v červnu zemřelo pět lidí. O nových poznatcích k případu informoval web americké CNN.

Ocasní kužel oddělený od zbytku ponorky vznášející se u dna hlubokého Atlantiku a nedaleko plující utržený fragment plavidla – podle vyšetřovatelů právě tento znepokojivý pohled poskytl „přesvědčivý důkaz“ k tomu, že ponorka prodělala katastrofickou implozi, píše web CNN. K implozi dochází, když se těleso nebo objekt zbortí do vlastního objemu kvůli podtlaku.

ČTĚTE TAKÉ: Zásadní odhalení o zkáze Titanu. Zvuky z ponorky zachytil záznam, ukazuje video expertů

Snímek zveřejnila stráž při pondělním slyšení, kde vypovídali bývalí zaměstnanci společnosti OceanGate, která ponorku sestrojila. Komise v Severním Charlestonu v Jižní Karolíně zkoumá, zda k implozi experimentální ponorky, při níž zemřelo všech pět členů posádky, vedla nějaká trestná činnost, uvádí americký deník The US Sun.

Bývalý technický ředitel společnosti OceanGate Tony Nissen uvedl, že ponorku v roce 2018 na Bahamách zasáhl blesk. Tím se podle jeho názoru poškodil její trup. Své obavy proto sdělil vedení firmy. Její zakladatel Stockton Rush, který byl členem posádky a na palubě plavidla také zemřel, mu na to měl odpovědět, že „to bude v pořádku.“ Nissen měl být v roce 2019 propuštěn poté, co Titan po poškození neschválil k dalším testům.

Ponorné plavidlo společnosti OceanGate sloužilo k přepravování bohatých turistů k vraku zaoceánského parníku Titanic. Minulý rok 18. června se s pěti lidmi na palubě ztratilo v mezinárodních vodách severního Atlantiku u pobřeží kanadského ostrova Newfoundland. Nikdo z posádky nepřežil.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Pobřežní stráž vylovila zbývající trosky ponorky Titan. Byly v nich i ostatky pasažérů

Tagy:
CNN ponorka Titanic USA Bahamy věda a technika Jižní Karolína Atlantský oceán Titan Stockton Rush OceanGate katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události